Moskva má ambiciózny plán, let do vesmíru má byť kratší ako do Bruselu

TA3 TASR
17.12.2018 20:26

Rusko plánuje vysielať kozmonautov a turistov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu tak, že to bude trvať kratšie ako bežný let z Moskvy do Bruselu. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

Moskva má ambiciózny plán, let do vesmíru má byť kratší ako do Bruselu
SITA/AP

Nový spôsob dopravy Rusko vyskúša v marci bezposádkovým nákladným letom na ISS, uviedol šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin. Let potrvá tri hodiny a vesmírna loď pri ňom obehne Zem len dvakrát, napísal na Twitteri.

"O rok a pol budeme vysielať kozmonautov a vesmírnych turistov na ISS rýchlejšie v porovnaní s letmi z Moskvy do Bruselu," dodal. Bežný let z Moskvy do Bruselu na vzdialenosť približne 2500 kilometrov trvá zhruba štyri hodiny. Americká vesmírna agentúra NASA sa pri doprave svojich astronautov na vesmírnu stanicu spolieha na Rusko, keďže s letmi raketoplánov skončila pred siedmimi rokmi.

ISS obieha vo výške približne 400 kilometrov a vykonáva sa na nej vedecký výskum, ktorý by bol na povrchu Zeme nemožný. Na stanici nepretržite obývanej už 18 rokov spolupracujú prevažne americké a ruské posádky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok