Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvá stolná 3D tlačiareň na svete, ktorá tvorí keramické objekty

Prvá stolná 3D tlačiareň na svete, ktorá tvorí keramické objekty
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 12. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Americká spoločnosť Kwambio sa špecializuje na 3D tlačiarne, ktoré dokážu vyrábať keramické objekty. Nová, oveľa kompaktnejšia verzia 3D tlačiarne Ceramo One sa môže pochváliť technológiou takzvaného spojiva v tryskách. Táto najmenšia keramická 3D tlačiareň na svete bude oficiálne odhalená na výstave CES 2019 v Las Vegas.

Spoločnosť Kwambio sa primárne venuje výrobe keramických predmetov na zákazku pre dizajnérsky priemysel. Aby výrobca mohol zvojim zákazníkom po celom svete dodať viac ako 12 000 objektov ročne, rozhodol sa vytvoriť vlastnú 3D tlačiareň Ceramo One. Tá bola v januári predstavená verejnosti na medzinárodnej výstave CES 2018.

Vývojári inovovali technológiu spoja v tryske, ktorá mieša keramický alebo kremičitý prášok so spojivom na báze vody, ktoré funguje ako lepidlo. Vďaka tomu sa mohla stať súčasťou novej stolnej verzie 3D tlačiarne Ceramo One v oveľa kompaktnejšom prevedení. Tlačiareň tlačí 4 vrstvy za sekundu a dokáže vytvoriť objekt do rozmerov 150 x 150 x 150 mm. Rozlíšenie tlače na jednu vrstvu je 300 dpi.

Stolná verzia keramickej 3D tlačiarne Ceramo One.

Nová stolná verzia 3D tlačiarne Ceramo One je navrhnutá pre firemné aj domáce nasadenie a môže byť ideálnou voľbou pre tých, ktorí každodenne tlačia prototypy. Vďaka prášku na báze skla je výrobný proces výrazne kratší. Ide iba o tlačenie keramického objektu, nakoľko sa nevyžaduje dodatočné glazurovanie a vypaľovanie v peci.

Cena stolnej verzie 3D tlačiarne Ceramo One bola stanovená na 5 000 dolárov. O jej schopnostiach sa už čoskoro budú môcť presvedčiť aj návštevníci výstavy CES 2019, ktorá sa koná začiatkom januára v americkom Las Vegas.

Stolná verzia keramickej 3D tlačiarne Ceramo One.

Stolná verzia keramickej 3D tlačiarne Ceramo One.