Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nenápadný senzor na prilbe pri nehode privolá cyklistovi pomoc

Nenápadný senzor na prilbe pri nehode privolá cyklistovi pomoc
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 12. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Specialized predstavila senzorickú technológiu ANGi (Angular and G-Force indicator) vo forme vodotesného zariadenia. To môže byť priamo súčasťou cyklistických prílb Specialized, alebo aj ako samostatné zariadenie, ktoré je kompatibilné s prilbami výrobcu pre rok 2019. Senzor ANGi pritom slúži ako taký strážny anjel, ktorý pri nehode cyklistovi privolá pomoc.

Vodotesný senzor ANGi obsahuje akcelerometer a gyroskop, ktorý deteguje lineárne a rotačné sily, ktoré sú typicky spojené s nárazom pri nehode. Keď sa takéto sily zistia, zariadenia sa cez Bluetooth pripojí k smartfónu používateľa. Mobilná aplikácia pre systémy iOS a Android potom spustí zvukový alarm a na displeji sa spustí odpočítavanie.

Pokiaľ jazdec nie je pri vedomí a nezruší odpočítavanie, aplikácia pokračuje odoslaním textového upozornenie ľuďom na vopred určenom zozname tiesňových kontaktov. Toto upozornenie obsahuje informáciu nielen a nehode jazdca, ale tiež pripája GPS súradnice. Odpočet sa dá nastaviť v 115 sekundových krokoch od 15 do 90 sekúnd.

Senzor Specialized ANGi pre cyklistickú prilbu.

Aplikácia môže tiež kontaktom vždy poslať oznámenie, keď používateľ odchádza a informuje ich o tom, že daná osoba sa vybrala jazdiť na bicykli. Ak je táto funkcia aktivovaná, ľudia z kontaktov môžu v reálnom čase sledovať GPS súradnice jazda a dávať pozor na jeho polohu. Ak sa jazdec chystá do oblasti bez dosahu signálu mobilnej siete, môže do aplikácie zadať predpokladaný čas návratu. Ak sa v danom čase nevráti, aplikácia pošle upozornenie, v ktorom je posledná známa GPS poloha.

Samotný senzor ANGi váži 10 gramov, vrátane vymeniteľnej plochej batérie, ktorá by mala vydržať približne šesť mesiacov používania. Cyklistické helmy Specialized, vybavené senzorom ANGi, sú k dispozícii v rôznych cenách. Samostatný senzor stoji 60 dolárov.

Senzor ANGi môže byť priamo integrovaný vo vybraných modeloch cyklistických prílb Specialized.