Nové sankcie sa KĽDR nepáčia, môžu vraj ohroziť denuklearizáciu

TA3 TASR
17.12.2018 06:32

Severná Kórea odsúdila Spojené štáty za ich najnovšie sankčné opatrenia a varovala, že takýto postup Washingtonu by mohol "navždy zablokovať cestu k denuklearizácii Kórejského polostrova".

Nové sankcie sa KĽDR nepáčia, môžu vraj ohroziť denuklearizáciu
SITA/AP (ilustračné foto)

Varovanie prišlo niekoľko dní po tom, ako USA oznámili, že uvaľujú sankcie na troch vysokopostavených severokórejských predstaviteľov v súvislosti s porušovaním ľudských práv. K sankcionovaným patrí Čche Rjong-he, ktorý je považovaný za pravú ruku vodcu KĽDR Kim Čong-una.

Vyhlásenie ministerstva zahraničných vecí zverejnené oficiálnou tlačovou agentúrou KCNA vyzdvihuje amerického prezidenta Donalda Trumpa za úsilie zlepšiť vzťahy s Pchjongjangom, dodáva však, že rezort diplomacie Spojených štátov "má v úmysle doviesť vzťahy medzi KĽDR a USA späť do minuloročného stavu".

Trump a Kim Čong-un sa na historickom samite v Singapure v júni tohto roka bez bližších podrobností dohodli na denuklearizácii Kórejského polostrova. Odvtedy však sotva došlo k pokroku, keď Washington zdôrazňuje, že zachová sankcie voči Severnej Kórei, pokým sa úplne a overiteľne nezbaví jadrových zbraní. Pchjongjang v jednom bode odsúdil požiadavky USA ako "gangsterské".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok