Útok v Štrasburgu má piatu obeť, Poliak podľahol zraneniam

TA3 TASR
16.12.2018 22:26

Utorňajší teroristický útok v Štrasburgu má svoju piatu obeť. Zraneniam podľahol Poliak, ktorý ležal v nemocnici v stave mozgovej smrti. Polícia pokračuje vo vyšetrovaní teroristického činu, ku ktorému sa prihlásil Islamský štát.

Útočník ho zasiahol do čela

Muža, ktorého kultúrna obec v Štrasburgu poznala pod menom Bartek, plným menom Barto Pedro Orent-Niedzielski, útočník zasiahol zo svojej strelnej zbrane priamo do čela. V osudný večer robil Bartekovi spoločnosť taliansky novinár Antonio Megalizzi, ktorý podľahol rovnakému strelnému zraneniu.

Bartekovi príbuzní - matka a brat - sa rozhodli, že ho nedajú odpojiť od podporných lekárskych prístrojov, aby jeho priateľom ešte umožnili rozlúčiť sa s ním. Obyvatelia francúzskeho Štrasburgu si v nedeľu pripomenuli v centre mesta obete i zranených po streľbe ozbrojenca na vianočných trhoch. Asi hodinu trvajúca slávnosť sa skončila aplauzom a spevom francúzskej hymny.

Polícia hľadá možných komplicov

Po útoku na vianočných trhoch spustili bezpečnostné zložky rozsiahle pátranie, ktoré sa skončilo vo štvrtok večer, keď hlavného podozrivého Chérifa Chekatta zneškodnila polícia pri prestrelke v mestskej štvrti, kde vyrastal. Polícia sa pri vyšetrovaní zameriava na to, či Chekattovi niekto pomáhal s uskutočnením útoku, alebo pokým bol na úteku.

Rodičov ozbrojenca a jeho dvoch bratov prepustili v sobotu z väzby na slobodu. V nedeľu prepustili ďalšie dve osoby blízke Chekattovi, čím vo väzbe z pôvodných siedmich ľudí zostal len jeden, uvádza agentúra AFP. Propagandistická agentúra Islamského štátu uviedla na Twitteri, že Chekatt bol jedným z jeho "vojakov", čo francúzsky minister vnútra Christophe Castaner v piatok označil za "úplne oportunistické".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok