Parížska dohoda začne platiť, takmer 200 krajín sa dohodlo

TA3 TASR ČTK
15.12.2018 22:22

Účastnícke štáty dvojtýždňovej Konferencie OSN o zmene klímy v poľských Katoviciach sa dohodli na súbore predpisov, podľa ktorých by sa mala naplniť v praxi parížska klimatická dohoda z roku 2015.

Ministri pracovali celú noc

Zástupcovia takmer 200 štátov sa po dvojtýždňovom rokovaní v Poľsku zhodli na pravidlách uplatňovania parížskej dohody o klíme z roku 2015, informovali tlačové agentúry. Svetová konferencia o klíme COP24 mala pôvodne skončiť už v piatok, pre rozpory bola ale predĺžená. Presné detaily dohody zatiaľ nie sú známe. "Bola to dlhá cesta. Urobili sme všetko pre to, aby sme na nikoho nezabudli," povedal Michal Kurtyka, prezident konferencie.

Podľa niektorých správ bola dohoda už blízko, iné zdroje ale informovali o tom, že medzi krajinami stále pretrvávajú rozpory. Za hlavné úskalia, ktoré sa vynorili počas posledných dní, označila agentúra AP vytvorenie fungujúceho medzinárodného trhu s emisnými kvótami, a otázku, či by niektoré krajiny mohli získať peniaze za škody, ktoré klimatické zmeny už spôsobili.

Podľa agentúry Reuters niekoľko unavených vyjednávačov v sobotu skoro ráno opustilo konferenčné priestory v Katoviciach, aby si aspoň na niekoľko hodín oddýchli. Niektorí z prítomných ministrov údajne pracovali na odstránení sporov celú noc. Eurokomisár pre energetiku a ochranu klímy Miguel Arias Cane zostával aj ráno optimistický. Rokovania o zmene klímy sa pretiahnu ... Dokument, ktorý urobí parížsku dohodu o klíme operatívnej, je ale na dosah ruky," napísal na twitteri.

Hlavným cieľom bolo prijatie pravidiel

Medzivládny panel OSN pre klimatické zmeny v októbri uviedol, že rast otepľovania možno udržať na úrovni 1,5 stupňa Celzia v porovnaní s teplotou v období pred industrializáciou, ale vyžadovalo by to rýchle a bezprecedentné zmeny v ľudskom správaní. Schválenie správy IPCC sa minulý víkend stalo na katovickej konferencii jablkom sváru. Spojené štáty, Rusko, Saudská Arábia a Kuvajt, teda veľkí producenti fosílnych palív, sa postavili proti tomuto kroku.

Hlavným cieľom 24. konferencie OSN o zmenách klímy bolo prijatie pravidiel, ktoré by umožnili úplnú realizáciu cieľov parížskej klimatické dohody z roku 2015. Tou sa vodcovia krajín z celého sveta zaviazali udržať zvyšovanie teploty "výrazne pod dvomi stupňami Celzia a čo najviac sa priblížiť hodnote 1,5 stupňa" v porovnaní s teplotou v období pred industrializáciou, respektíve pred obdobím 1850-1900.

Rast teplôt pritom už dosiahol hranicu jedného stupňa a súčasné národné ciele, týkajúce sa emisií skleníkových plynov, by podľa odborníkov otepľovanie zastavili až na hodnote troch stupňov. Konferencia, ktorej sa zúčastňujú takmer dve stovky krajín vrátane Českej republiky, začala v nedeľu 2. decembra plenárnym zasadnutím. Českú delegáciu na COP24 viedol minister životného prostredia Richard Brabec.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok