Putin je proti zákazu rapových koncertov. Mládež vraj treba viesť

TA3 TASR
15.12.2018 16:47

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu vyzval vyhýbať sa krajnostiam so zákazmi v kultúre vrátane rapu, ktorý je u časti mladej generácie v Rusku mimoriadne populárny. Upozornil, že zákazy takýchto koncertov môžu mať opačný efekt a viesť k zvýšeniu popularity perzekvovaných umelcov.

Putin je proti zákazu rapových koncertov. Mládež vraj treba viesť
SITA/AP

Obavy z návratu cenzúry

Putin reagoval na nedávne prípady, keď úrady viacerých ruských miest v uplynulých týždňoch zrušili vystúpenia najmenej 12 raperov. Ich organizátori pred tým dostali od úradov daných miest upozornenie, že hudba týchto raperov "propaguje nesprávne hodnoty". Najmenej traja hudobníci boli zadržaní. V Rusku táto situácia vyvoláva obavy z návratu cenzúry v umení ako za sovietskych čias.

Ombudsmanka pre práva detí Anna Kuznecovová na sobotňajšom rokovaní v Kremli vyhlásila, že nie je nutné rušiť rapové koncerty. Uviedla, že v Rusku "netreba vytvárať nové zákazy a bariéry, ale treba deti a mládež zaujať". Putin v diskusii so svojimi poradcami pre oblasť kultúry vyzval na opatrnosť so zákazmi alebo ich úplným odstránením v oblasti kultúry, čo sa týka aj rapu.

Aj valčík bol voľakedy neslušný

Zdôraznil, že ak popularitu podobnej hudby ako rap nie je možné zastaviť, "treba viesť a usmerňovať", pričom spôsob, akým k tomu dôjde, musia zvoliť príslušní pracovníci rezortu kultúry.  Pripomenul, že "aj valčík bol voľakedy neslušným tancom a potom sa stal klasikou".

Ruský prezident zopakoval výrok jedného z prítomných kritikov rapu, že "rap a podobná pop-kultúra stojí na troch pilieroch: sex, drogy a protesty". Uviedol, že jeho osobne obzvlášť znepokojuje najmä fakt, že v rape dominuje téma drog, čo je podľa jeho názoru "cesta k degradácii národa""to je neprípustné".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok