Rodina, pokora a odpúšťanie. Prezident sa zhováral s pápežom

TA3 SITA TASR
15.12.2018 15:56

Hlavnými témami piatkového rozhovoru prezidenta Andreja Kisku s pápežom Františkom vo Vatikáne boli rodina, pokora a odpúšťanie. Slovenský prezident ho nazval „najvzácnejším človekom na svete“, akého mohol stretnúť. Informuje o tom Kancelária prezidenta SR na webstránke.

Pápeža dary potešili

Prezident SR bol na audiencii u hlavy katolíckej cirkvi v jej sídle vo Vatikáne v piatok 14. decembra. Išlo o Kiskovu druhú návštevu u súčasného pápeža. Predtým sa stretli vo Vatikáne v roku 2015. „Svätý Otec je stelesnením dobra. Pozdravil som ho od všetkých občanov Slovenska, špeciálne od veriacich, ktorí sa zaňho dennodenne modlia,“ cituje tlačová správa vyjadrenie Andreja Kisku po stretnutí s pápežom na tlačovom brífingu na Námestí svätého Petra vo Vatikáne.

Pápeža podľa prezidenta potešili dary, ktoré mu zo Slovenska priniesol. „Keď som mu rozprával príbehy o týchto darčekoch, videl som, že mal v očiach slzy dojatia,“ povedal Kiska. Štyri vianočné gule, ktoré pápež od slovenskej hlavy štátu prevzal, vyrobili deti v Detskom domove sv. Jozefa v Turzovke, mentálne postihnuté deti v Košiciach, deti z rómskej komunity v Spišskom Hrhove a bezdomovci z centra Resoty v Bratislave, ktoré založil kňaz Anton Srholec. Kiska ukázal pápežovi, že bezdomovci na svoju vianočnú guľu napísali svoje modlitby zaňho. Vianočné gule budú zavesené na stromčeku v Dome svätej Marty, kde bude pápež až do Vianoc denne slúžiť omšu.

Veľkú časť rozhovoru venovali rodine. Ďalšou témou bolo podľa Kisku odpúšťanie a potreba pokory u ľudí, ktorí majú v rukách moc. „Svätý Otec stále hovorí, že spravodlivosť musí byť spojená aj s odpúšťaním,“ povedal prezident. „Diskutovali sme aj o tom, ako nedovoliť, aby v krajinách narastala nenávisť,“ pokračoval Kiska. „U nás na Slovensku vyžadujme spravodlivosť, ale odpúšťajme. Nedopusťme, aby sa naša krajina pre nenávisť začala deliť na nejaké tábory,“ zdôraznil prezident.

Poslal po prezidentovi dar

Pápež František využil stretnutie so slovenským prezidentom Andrejom Kiskom, aby po ňom poslal dar pre arcibiskupa Róberta Bezáka. "Pri odchode z audiencie Svätý Otec František prekvapil prezidenta Andreja Kisku, keď ho požiadal o láskavosť, o odovzdanie daru pre otca a daru pre arcibiskupa Bezáka. Prezident arcibiskupovi Bezákovi dar odovzdá v krátkom čase," potvrdil Kiskov hovorca Roman Krpelan.

Štátneho sekretára Vatikánu kardinála Pietra Parolina pri osobitnom stretnutí Kiska informoval o ekonomickej situácii na Slovensku, pričom vyzdvihol hospodársky rast a klesajúcu nezamestnanosť. Ďalšou témou bola situácia na Ukrajine. Pritom spomenul svoju nedávnu návštevu v tejto krajine. „Sekretár Svätej stolice vyjadril presvedčenie, že by sme sa mali s Ukrajinou rozprávať a stretávať čím viac," povedal Kiska. V rozhovore sa dotkli tiež témy klimatických zmien a migrácie. Kardinál Parolin sa začiatkom tohto týždňa zúčastnil na konferencii o globálnom migračnom pakte v Marákeši napriek výhradám Vatikánu k dokumentu. Podľa prezidenta sa takto má správať každá krajina.

Kiska sa v Ríme stretol aj s bývalým prefektom Kongregácie pre evanjelizáciou národov 94-ročným kardinálom Jozefom Tomkom, ktorý pôsobí vo Vatikáne od roku 1945. Kardinál podľa Kisku ocenil zdravé sebavedomie mladej generácie na Slovensku, ktoré nazval „úžasnou krajinou“, dodáva sa v tlačovej správe kancelárie prezidenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok