Obstarávania majú byť odbornejšie, ÚVO plánuje zriadenie komory

TA3 SITA
14.12.2018 12:59

Úrad pre verejné obstarávanie chce dosiahnuť väčšiu profesionalizáciu obstarávania a chce aby zákazky išli cez odborného garanta. Preto prichádza s ambicióznym projektom Komory vo verejnom obstarávaní. Tá bude mať svoje orgány a zavedie prísne podmienky na členstvo.

Zámer o vytvorení komory

Úrad pre verejné obstarávanie predložil na medzirezortné pripomienkové konanie legislatívny zámer zákona o vytvorení Komory verejného obstarávania. Na jej zriadenie navrhuje prechodné obdobie dva a pol roka. Predseda ÚVO Miroslav Hlivák o tom informoval v piatok s tým, že vznik komory je prvým predpokladom plánovanej profesionalizácie verejného obstarávania na Slovensku. O podmienkach vzniku komory, ktorá by mala zvýšiť kvalitu a zodpovednosť v tejto oblasti, rokoval šéf úradu so svojím osobným poradcom pre profesionalizáciu verejného obstarávania, riaditeľom Jednotky verejného obstarávania v rámci Oddelenia integrity verejného sektora OECD Paulom Maginom.

"Budeme poznať tých, ktorí s našimi peniazmi narábajú, teda tých, ktorí za proces verejných nákupov nesú zodpovednosť. Aj vyvodzovanie zodpovednosti voči verejným obstarávateľom a obstarávateľom je to, čo nám chýba," povedal Hlivák na brífingu. Nie je podľa neho možné, aby vyšetrovanie závažných pochybení vo verejnom obstarávaní trvalo dlhé roky, čo neposilňuje dôveru v štát. "A práve dôvera je to kľúčové, čo občanom vo vzťahu k výkonu verejnej moci chýba," uviedol šéf ÚVO.

Profesionalizácia verejného obstarávania

Iniciatíva na zriadenie komory je podľa Maginu zameraná na profesionalizáciu verejného obstarávania. "OECD podporuje moderné iniciatívy aj v oblasti verejného obstarávania. Verím, že projekt Komory verejného obstarávania prispeje k profesionalizácii výkonu verejného obstarávania, k jeho lepšiemu fungovaniu a vyššej efektívnosti," povedal Magina. "Pripomienkovali sme prvý návrh zámeru nového zákona o vytvorení Komory verejného obstarávania. Konkrétne sme sa vyjadrovali, napríklad, k otázke konfliktu záujmov, resp. aj k vzťahu medzi verejným obstarávateľom a členmi komory. Vidíme tu väčšiu zodpovednosť, že bude na pleciach verejného obstarávateľa, ktorý bude zodpovednosť prenášať na členov v komore," dodal Magina.

Členom komory sa podľa Hliváka nestane automaticky každý, kto prerozdeľuje verejné zdroje. "Komora bude mať svoje orgány. Bude to profesijná organizácia, ktorá sa bude riadiť presnými pravidlami, vyplývajúcimi zo zákona. Celý tento projekt je ambiciózny nielen v podmienkach SR a členských štátov EÚ, ale aj členských štátov OECD," priblížil Hlivák. Predloženiu legislatívneho zámeru zákona o vytvorení Komory verejného obstarávania predchádzali konzultácie s rôznymi subjektmi, vrátane OECD.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok