Záleží na tom, na čo myslíte pred jedlom. Ovplyvňuje to váhu

TA3 ČTK
15.12.2018 09:57

Dávky jedla, ktoré si vyberáte, sú tesne prepojené s tým, na čo myslíte, keď pristupujete k jedlu. Tento mechanizmus vysvetľuje bludný kruh obéznych ľudí, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Záleží na tom, na čo myslíte pred jedlom. Ovplyvňuje to váhu
ČTK

Podľa čoho si vyberáme?

Na čo myslíte, keď si pri obede alebo večeri nakladáte na tanier porcie jedla? Na to, aké je jedlo chutné, aké je zdravé, alebo na to, aby ste zahnali hlad? Odpoveď vám naznačí, či máte tendenciu pribrať, alebo či je pre vás ľahké ostať vo forme alebo schudnúť.

Objem jedla, ktorý si vyberieme, je spojený s konkrétnym špecifickým duševným rozpoložením. Ukázal to výskum, ktorý predstavili na kongrese americkej Spoločnosti pre štúdium ingestívneho správania, na ktorom sa zúčastnili dobrovoľníci, z ktorých časť mala problémy s nadváhou a druhá časť takéto problémy nemala. Ponúkli im, aby si vybrali z jedál a dávali im pri tom pokyny, na čo majú myslieť.

Keď vedci merali veľkosť porcií, zistili, že sledované osoby boli k sebe prísnejšie, ak mali pokyn myslieť na zdravie. Nie je náhoda, že pri takejto situácii sa v mozgu aktivuje miesto, kde sídli sebakontrola. Keď vedci ľuďom prikázali, aby sa najedli do sýtosti, porcie boli prirodzene omnoho väčšie.

Pocit odmeny a obezita

"Keď sme dobrovoľníkov vyzvali, aby sa sústredili na radosť z jedla, potom si tí, ktorí mali normálnu váhu, naservírovali obvyklé porcie. Naopak, ľudia s nadváhou alebo tí obézni mali tendenciu vziať si prehnane veľkú porciu," vysvetľuje koordinátorka výskumu Stephanie Kullmannová z Eberhard-Karlovej univerzity v Nemecku. U obéznych ľudí to súvisí aj so zvýšenou aktivitou v tých častiach mozgu, kde sídli chuť. Keď boli vyzvaní, aby sa sústredili na sýtosť, ich mozog pracoval menej v zónach, ktoré súvisia s pocitom odmeny.

jedlo-vyber_7f000001-912a-5d73.jpg

"To, s akými myšlienkami pristupujeme k jedlu, môže prinajmenšom čiastočne vysvetliť bludný kruh, v ktorom sa pohybujú obézni ľudia. Keď sa sústredia na radosť z jedla, porcie sa zväčšujú a rastie pocit uspokojenia, ktorý sa však znižuje, keď myslia len na to, aby sa zasýtili. Inými slovami, pocit plnosti u tých, ktorí bojujú s kilogramami naviac, je menej uspokojivý a prináša menšiu radosť než u tých, ktorí s váhou nemajú problémy," uvádza Kullmannová.

Čoraz väčšie porcie

Tento fakt má významný dopad, pretože označenie jedla za chutné a zdravé vedie k potrebe uspokojenia, ktorá u ľudí s nadváhou alebo obezitou končí zvyšovaním porcií. Momentálne je už jasné, že množstvo jedla, ktoré zjeme, a teda tendencie k priberaniu, priamo závisia od veľkosti porcií. Nie je náhoda, že od 50. rokov minulého storočia až do našich čias výrazne rastie počet obéznych ľudí a súbežne s tým aj priemerné porcie v reštauráciách a podnikoch s rýchlym občerstvením.

Zmena duševného rozpoloženia pred jedlom môže pomôcť. Ak myslíme na zdravie, máme sklon sa pri jedle obmedzovať. Tí, ktorí majú problém s váhou a sústredia sa na potešenie z jedla, môžu však byť vystavení riziku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok