Miliardárov raketoplán po prvý raz vyletel k hraniciam vesmíru

TA3 SITA
13.12.2018 21:17

Raketoplán SpaceShipTwo spoločnosti Virgin Galactic britského miliardára Richarda Bransona úspešne vyletel do kozmického priestoru a vrátil sa naspäť. Stroj vyletel počas testovacieho letu do výšky 82,7 kilometra. Presiahol tak hranicu, kde podľa spoločnosti, amerického letectva a ďalších amerických agentúr začína kozmický priestor.

Miliardárov raketoplán po prvý raz vyletel k hraniciam vesmíru
SITA/AP

Kármánovu hranicu neprekonal

Raketoplán však nepresiahol takzvanú Kármánovu hranicu, ktorá sa nachádza v nadmorskej výške 100 kilometrov a predstavuje koniec zemskej atmosféry. Raketoplán vyletel z Mohavskej púšte v Kalifornii. Stroj vynieslo do vzduchu špeciálne lietadlo, ktoré ho vypustilo vo výške 13 100 metrov. Raketoplán následne zapálil motor, ktorý podľa spoločnosti horel 60 sekúnd, kým naberal výšku. Stroj pritom letel 2,9-násobne vyššou rýchlosťou, ako je rýchlosť zvuku.

Na palube SpaceShipTwo boli dvaja piloti, ktorí viezli "pasažierku" - figurínu pomenovanú Annie - a štyri experimenty z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír. Piloti Mark Stucky a Rick Sturckow dostanú odznaky komerčných astronautov. Test bol už štvrtým takýmto testovaním v rámci vesmírneho programu Virgin Galactic. Program od jeho vzniku sprevádzali početné nezdary a zdržania, ako napríklad smrteľná nehoda v roku 2014.

virgin-galactic-60936-06fe4535afd340d4bb230d945ce71d49_7f000001-bd76-5797.jpg

Cieľom je vesmírny turizmus

Úspech testovacieho letu priblížil Virgin Galactic bližšie k uskutočneniu komerčných výletov do vesmíru. Cieľom spoločnosti je voziť na svojom šesťmiestnom raketopláne veľkom asi ako súkromné lietadlo platiacich pasažierov. Spravodajský portál BBC pripomína, že si firma účtuje 250-tisíc dolárov za 90-minútový let. Na takúto cestu si podľa Virgin Galactic kúpilo lístky alebo dalo preddavok už viac ako 600 ľudí. Branson tvrdí, že chce byť prvým takýmto pasažierom.

Sesterská spoločnosť Virgin Galactic vyvíja nové verzie SpaceShipTwo a testuje ich let. Stroje pri predošlých testovacích letoch dosiahli výšku 52 kilometrov. Branson nie je jediným podnikateľom, ktorý sa realizuje vo "vesmírnom turizme". O poskytovanie komerčných letov do vesmíru sa usilujú aj spoločnosť Blue Origin Jeffa Bezosa a SpaceX Elona Muska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok