SR proti ruským sankciám nepôjde, peňazí od EÚ asi bude menej

TA3 TASR SITA
13.12.2018 20:25

K predĺženiu ekonomických sankcií voči Rusku v súvislosti s najnovšiu eskaláciou napätia medzi Ruskom a Ukrajinou v Azovskom mori sa pripojilo aj Slovensko. Premiér Peter Pellegrini ešte pred rokovaním o tejto téme novinárom potvrdil, že Slovensko proti sankciám voči Rusku nepôjde.

Bude rešpektovať návrh

"Hoci máme svoj rezervovaný postoj k účinnosti a účinku sankcií, ktoré, zdá sa, neprinášajú vôbec želateľný efekt, Slovensko nevybočí z jednotnej línie a bude plne rešpektovať a bude súčasťou rozhodnutia celej EÚ27 tak, ako to bude navrhnuté," vyhlásil Pellegrini.

Podobné závery podľa jeho slov vzišli už z koordinačného stretnutia krajín Vyšehradskej štvorky pred začiatkom samotného summitu.

Škrty budú výrazné

Debaty hláv vlád a štátov o dlhodobom rozpočte EÚ po roku 2020 na summite v Bruseli prebiehali bez emócií a je spoločná snaha členských krajín dospieť ku konečnej dohode na jeseň 2019. Predseda vlády SR pripomenul, že na obdobie 2021 - 2027 je v hre 1280 miliárd eur a je zatiaľ veľmi predčasné hovoriť, koľko z tejto sumy ktorá členská krajina dostane. Prevláda však názor, za ktorým stojí aj SR, že je možné, aby bola konečná dohoda o dlhodobom rozpočte dosiahnutá na budúci rok na jeseň, čo je zaevidované aj v záveroch summitu, hoci je už teraz isté, že pôjde o komplikovanejšie rokovania, ako pri príprave finančnej perspektívy na roky 2014-2020.

Pellegrini vystúpil ako prvý v rámci debát lídrov o viacročnom finančnom rámci a svojim kolegom pripomenul Summit priateľov kohézie EÚ, ktorý sa konal v Bratislave a na ktorom sa zúčastnilo 16 krajín Únie. "Hlavné posolstvo z môjho vystúpenia bolo zachovanie tradičnej politiky, ako je kohézna a spoločná poľnohospodárska politika a aby sme hľadali dostatočné zdroje na nové priority, ako sú bezpečnosť, veda a výskum, digitalizácia, migrácia a stabilita eurozóny," vysvetlil premiér. Podľa neho je to dôležité, lebo v dobe, keď v Európe silnejú populistické názory, si nemôžeme dovoliť prehlbovanie rozdielov medzi jednotlivými regiónmi v EÚ. V opačnom prípade sa môže stať, že ľudia začnú mať pochybnosti o členstve v EÚ.

Pellegrini upozornil, že hlavným odkazom rokovaní lídrov o dlhodobom rozpočte je to, že najskôr treba hovoriť o prioritách EÚ a o vízii pre rozvoj a až potom treba nastaviť rozpočet, ktorý by bol schopný tieto priority napĺňať. "Nemôžeme ísť cestou, že máme rozpočet a tomu podriadime to, čo chceme v Európe spraviť," dodal. Slovensko podľa premiéra zastáva názor, že EÚ aj po brexite, čo znamená výpadok niekoľko miliárd eur, by mala mať ambiciózny rozpočet a hľadať spôsoby, ako zafinancovať všetko, čo treba.

V tejto súvislosti zdôraznil, že Slovensko, podobne ako aj ostatné krajiny na kohéznom summite v Bratislave, už deklarovalo ochotu zvýšiť svoje príspevky do eurorozpočtu, a to tak v reálnych sumách, ako aj v percentuálnom prevedení. "Pre Slovensko a ostatné krajiny Vyšehradskej štvorky by bolo veľkým úspechom, keby nám zostalo aspoň toľko, čo dostávame teraz, ale tie škrty budú výrazné," opísal situáciu Pellegrini. Priznal, že zatiaľ je nemožné hovoriť o konkrétnych sumách pre členské krajiny, lebo sú nastavené rôzne kritériá a prepočty a rokovania pokračujú, ale návrh tak, ako je dnes známy, znamená výrazné škrty pre SR. Viac ako 20 percent voči "obálke" zo súčasného programového obdobia, čo je podľa jeho slov "dosť" na krajinu, v ktorej pretrvávajú veľké regionálne rozdiely, a ktorá ešte nedosiahla priemer kvality života v EÚ. Premiér potvrdil, že na summite neprebehli debaty spojené s čerpaním eurofondov naviazané na dodržiavanie princípov právneho štátu. Dodal, že ak by k tomu došlo, tak by tieto debaty chcel spojiť aj s dodržiavaním fiškálnych pravidiel a zodpovednosťou voči verejným financiám, s čím by mali problémy aj niektoré oveľa väčšie a vyspelejšie ekonomiky EÚ.

Mayovej ponúkli pomoc

Medzi členskými krajinami Európskej únie panuje zhoda, že nemienia otvárať diskusiu o možnom opätovnom prerokovaní dokumentov týkajúcich sa dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z Únie. Tieto dokumenty totiž považujú za dobre vyrokované. Dokumenty, ktoré boli prijaté na mimoriadnom summite o brexite 25. novembra, budú podľa slov slovenského premiéra "buď prijaté ako celok, alebo odmietnuté". "Nepanuje nálada, že by sme mali ísť formou otvárania dokumentov a hľadať iné riešenia," dodal Pellegrini.

Na druhej strane je však zostávajúca európska dvadsaťsedmička pripravená pomôcť britskej premiérke Therese Mayovej pri presadzovaní dohody na domácej pôde. "Členské krajiny a Európska rada je pripravená pomôcť pani premiérke Mayovej poskytnúť dodatočné záruky formou politických deklarácií, vyhlásení alebo uistení, aj občanov Veľkej Británie, že budeme dodržiavať tie dohody a pravidlá tak, ako sú vyrokované," dodal na dvojdňovom decembrovom summite EÚ.

Predseda Európskej rady Donald Tusk v stredajšom pozývacom liste pred summitom zdôraznil, že vzhľadom na vážnosť situácie v Spojenom kráľovstve bude dôležité vypočuť si posúdenie najnovšej situácie od britskej premiérky Mayovej. Následne sa lídri po pracovnej večeri stretnú vo formáte EÚ27. V neprítomnosti Mayovej prerokujú túto záležitosť a prijmú príslušné závery. Podľa Tuskových slov "sa čas kráti" a preto treba na najvyššej úrovni prediskutovať stav príprav na scenár brexitu bez politickej dohody.

Premiérka Mayová bude vo štvrtok chcieť od Bruselu záruky, že tzv. írska poistka po uplynutí prechodného obdobia, ktorá nastúpi v prípade, ak nebude s Britániou uzavretá obchodná dohoda, nepotrvá večne. Opätovné otváranie v novembri prijatej dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z Únie, podobne ako Pellegrini, odmietlo pred začiatkom summitu viacero lídrov vrátane francúzskeho premiéra Emmanuela Macrona a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Mayovej však ponúkli pomoc pri presadzovaní dohody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok