Strelec z vianočných trhov je mŕtvy, kládol odpor až do konca

TA3 TASR
13.12.2018 21:52

Francúzska polícia v Štrasburgu zastrelila po dvoch dňoch masívneho pátrania muža na úteku. Parížska prokuratúra, ktorá má na starosti teroristické prípady na území Francúzska, oznámila, že muž zabitý pri večernej prestrelke s políciou v Štrasburgu bol identifikovaný ako hlavný podozrivý z útoku v blízkosti vianočného trhu. Podozrivý zabil v utorok na trhu troch ľudí a ďalších 13 zranil.

Patril k IS?

Prokuratúra identifikovala muža ako 29-ročného Charifa Chekatta, po ktorom polícia pátrala od utorkového útoku v centre Štrasburgu. Francúzsky minister vnútra Christophe Castaner už skôr oznámil, že polícia sa pokúsila muža podobajúceho sa na Chekatta zatknúť, ale ten na príslušníkov spustil paľbu. Polícia tiež odpovedala streľbou a zabila ho. Podľa nemenovaného miestneho predstaviteľa polície bol muž, ktorý strieľal na políciu, ozbrojený pištoľou a nožom.

Džihádistická organizácia Islamský štát prostredníctvom propagandistickej agentúry Amák na Twitteri uviedla, že strelec na obľúbenom vianočnom trhu v Štrasburgu je jedným z jej "vojakov". Vykonal "operáciu, ktorou reagoval na výzvy útočiť na občanov krajín koalície", dodal IS. A myslel tým medzinárodnú koalíciu pod vedením USA, ktorá od roku 2014 podniká nálety proti džihádistom a poskytuje výcvik silám bojujúcim proti IS v Sýrii aj Iraku.

Smútili stovky ľudí

K streľbe na muža došlo v južnej mestskej štvrti Neudorf, kde polícia intenzívne pátrala po Chekattovi vo štvrtok už skôr. Chekatt, ktorý vyrastal v Neudorfe, sa podľa informácií polície mal ukrývať v neďalekej budove.

Po Chekattovi - ktorý mal dlhý záznam v registri trestov, údajne podľahol islamskému extrémizmu a pri utorkovom útoku kričal arabskú frázu "Alláhu akbar!", pátralo vyše 700 policajtov. Minister vnútra vo štvrtok už skôr oznámil, že traja z 13 zranených pri utorkovom útoku blízko vianočného trhu boli z nemocnice prepustení a traja ďalší bojujú o život.

Vianočné trhy v centre Štrasburgu majú byť v piatok už otvorené. Vo štvrtok večer sa pred 500-ročnou katedrálou v Štrasburgu zhromaždili stovky ľudí, smútili a utešovali sa. "Zlo nezvíťazí," vyhlásil arcibiskup Luc Ravel. "Utorková dramatická noc nepoprela posolstvo Vianoc, skôr naopak - existuje zlo aj dobro, ale nakoniec bude mať dobro posledné slovo," dodal podľa tlačovej agentúry AP arcibiskup.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok