Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Aleph Farms servíruje prvý steak vytvorený z buniek hovädzieho mäsa

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 12. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Aleph Farms odhalila prvý laboratórne vytvorený steak z hovädzích buniek na svete. Technológia pritom dokázala replikovať zložitý tvar, štruktúru a chuť klasického steaku z mäsa.

Výskumníci už dávnejšie experimentovali s mäsovými bunkami, ktoré by mohli viesť k výrobe mäsa bez environmentálnych alebo etických záležitostí. Jednou vecou je však vytvorenie proteínu v laboratórnych podmienkach, no spraviť niečo, čo by sa naozaj podobalo skutočnému hovädziemu mäsu je už výzva.

Laboratórne mäso, označované aj ako čisté mäso je vo všeobecnosti vytvárané extrakciou vzoriek svalového tkaniva zo živého zvieraťa a potom simuláciou týchto buniek pre replikáciu v laboratórnych podmienkach. Spoločnosti Aleph Farms sa v tejto oblasti podarilo dosiahnuť pokroku v technológii bunkových kultúr, čo viedlo k vytvoreniu prvého laboratórneho steaku na svete.

Spoločnosť Aleph Farms odhalila prvý laboratórne vytvorený steak z hovädzích buniek na svete.

Výroba steak z hovädzích buniek trvá asi tri týždne, kým z pôvodnej bunkovej vzorky vyrastie laboratórne mäso, ktoré má podobnú štruktúru a chuť ako klasické zo živých zvierat. To, že laboratórne mäso sa dostane na trh je v podstate už len otázkou času a výskumníci sa naďalej snažia zdokonaliť technológiu. Druhou stranou mince je však to, ako to prijmú samotní spotrebitelia. Po chuti to zrejme nebude ani spracovávateľom mäsa zo živých zvierat.

Technológia dokáže replikovať zložitý tvar, štruktúru a chuť klasického steaku z mäsa.