Rokovanie NR SR: o zmenách v PZ a odvode pre reťazce

TA3 SITA
13.12.2018 06:53

Predseda parlamentu zvolal schôdzu, na ktorej poslanci riešia len dva body programu. Ide o zákony vetované prezidentom Andrejom Kiskom, konkrétne legislatívu o zmenách v policajnom zbore a o osobitnom odvode obchodných reťazcov.

Podľa prezidenta je úprava len formálna

Poslanci Národnej rady SR 4. decembra odobrili zmeny v zákone o Policajnom zbore. Novelou zákona o Policajnom zbore, ktorý schválili poslanci 76 hlasmi, sa má zmeniť spôsob voľby policajného prezidenta aj šéfa policajnej inšpekcie. Ako pri vrátení novely argumentovala hlava štátu, schválená norma nerieši aktuálne problémy spojené s fungovaním Policajného zboru a je nesystémová. Podľa prezidenta Andreja Kisku je navrhovaná právna úprava postavenia Úradu inšpekčnej služby len formálna, pretože kľúčové problémy nezávislosti policajnej inšpekcie necháva stále otvorené. "Táto právna úprava nezaručuje nezávislosť policajnej inšpekcie, pretože zostáva osobitnou súčasťou Policajného zboru." O pripomienkach prezidenta Kisku informoval Martin Lipták z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

Prezident ďalej namieta neopodstatnenosť zasahovania zákonodarného orgánu do procesu vymenovania prezidenta Policajného zboru, a to z toho dôvodu, že schválený zákon zachováva podriadenosť a zodpovednosť prezidenta Policajného zboru ministrovi vnútra, pričom minister vnútra, a teda aj prezident Policajného zboru, sú súčasťou výkonnej moci. Podľa Kisku výber osoby prezidenta Policajného zboru bude aj naďalej výsledkom politického rozhodovania. Kiska zároveň považuje postup pri odvolávaní prezidenta Policajného zboru za nevyvážený v porovnaní s postupom pri jeho vymenúvaní.

Kiska považuje odvod za nesystémový

Podľa novely z ministerstva vnútra má po novom policajného prezidenta vymenovať do funkcie minister vnútra na základe výberového konania a po verejnom vypočutí v parlamentnom výbore pre obranu a bezpečnosť, ak výbor odporučí jeho vymenovanie. Funkčné obdobie šéfa polície má byť štvorročné, pričom sa o funkciu môže uchádzať na ešte jedno ďalšie funkčné obdobie. Komisia, ktorá má posudzovať kandidátov do funkcie policajného prezidenta, má podľa novely sedem členov. V prípade zámeru odvolať policajného prezidenta z funkcie musí minister vnútra svoj návrh odôvodniť a následne ho musí odporučiť branno-bezpečnostný výbor aspoň trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých členov výboru. Poslanci schválili účinnosť novely zákona od 1. februára 2019.

Poslanci NR SR 6. decembra schválili návrh zákona o osobitnom odvode obchodných reťazcov z dielne Slovenskej národnej strany s viacerými zmenami. Prezident Andrej Kiska poslancom Národnej rady SR navrhol, aby pri opätovnom prerokovaní zákon neprijali ako celok. "Hlava štátu považuje nový osobitný odvod za nesystémový nástroj, ktorý diskriminuje niektoré obchodné reťazce voči iným ustanovením početných a navzájom sa prekrývajúcich podmienok vzniku povinnosti platiť odvod. Zvolené kritériá sú arbitrárne a z hľadiska štruktúry maloobchodného trhu na Slovensku nepodložené. Rozdeľovanie obchodníkov do špecifických skupín deformuje hospodársku súťaž," informoval o dôvodoch vrátenia zákona Lipták. Zavedením osobitného odvodu sa zákonodarcom deklarovaný cieľ „spravodlivejšieho rozdelenia“ pridanej hodnoty v rámci dodávateľského potravinového reťazca odvodu podľa prezidenta nezmení. Podľa neho zákon uvaľuje na maloobchodníkov dodatočnú daň, ktorú v konečnom dôsledku zaplatia spotrebitelia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok