Kiska vetoval dva zákony, poslanci sa musia vrátiť do pléna

TA3 TASR
12.12.2018 13:23

Predseda národnej rady zvoláva schôdzu, na ktorej majú poslanci riešiť len dva body programu. Ide o zákony vetované prezidentom Andrejom Kiskom, konkrétne legislatívu o zmenách v policajnom zbore a o osobitnom odvode obchodných reťazcov.

Na programe schôdze sú tak zatiaľ iba dva body. Ide o vetovanú novelu zákona o policajnom zbore a o zákon o osobitnom odvode obchodných reťazcov. Takýto scenár už skôr avizoval Danko, ktorý poslancov na návrat do parlamentu upozorňoval. Z prezidentského paláca mal totiž avízo, že Kiska niektoré zákony do pléna vráti.

Novela zákona o policajnom zbore prináša nový spôsob výberu policajného prezidenta. Zákon o osobitnom odvode znamená, že obchodné reťazce pôsobiace na Slovensku budú od budúceho roka platiť osobitný odvod vo výške 2,5 % z ich čistého obratu.

Hlava štátu považuje nový osobitný odvod za nesystémový nástroj, ktorý diskriminuje niektoré obchodné reťazce voči iným ustanovením početných a navzájom sa prekrývajúcich podmienok vzniku povinnosti platiť odvod. Poslancom Kiska navrhol, aby ho pri opätovnom prerokovaní neprijali ako celok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok