Šéfke Huawei povolili kauciu, stále jej hrozí vydanie do USA

TA3 TASR
12.12.2018 07:08

Kanadský sudca William Ehrcke povolil kauciu zatknutej Meng Wan-čou, finančnej riaditeľke čínskeho telekomunikačného gigantu Huawei, ktorej hrozí vydanie z Kanady do USA, kde ju obviňujú z porušenia sankcií uvalených na Irán.

Dostane náramok

Tento prípad očividne viedol k zadržaniu bývalého kanadského diplomata Michaela Kovriga v Pekingu a skomplikoval americko-čínske obchodné rokovania. Sudca Ehrcke oznámil rozhodnutie povoliť prepustenie finančnej riaditeľky Meng Wan-čou na kauciu po vypočúvaniach, ktoré trvali dva a pol dňa.

Po oznámení verdiktu prepuklo v súdnej sieni, plnej Číňankiných podporovateľov, hlasné nadšenie. Podľa americkej televízie NBC News musí Meng Wan-čou zložiť kauciu vo výške 10 miliónov kanadských dolárov, pričom najmenej 7 miliónov kanadských dolárov musí dať v hotovosti. Jej právnici navrhli, že ako záruku dajú dva domy, ktoré rodina vlastní vo Vancouveri a ktoré majú hodnotu 21,9 milióna kanadských dolárov.

Meng Wan-čou musí až do rozhodnutia o svojom vydaní do USA dodržiavať prísne podmienky prepustenia a ich zoznam je dlhý - ale predovšetkým musí odovzdať pasy a nosiť elektronický náramok. Bude sa môcť zdržiavať v luxusnom dome vlastnenom jej manželom Liou Siao-cungom vo Vancouveri. V prípade odsúdenia jej hrozí vyše 30 rokov väzenia. Proces extradície sa má začať 6. februára 2019 a môže trvať celé mesiace - po podaní odvolaní dokonca celé roky, napísala agentúra AFP.

Možno zasiahne i Trump

Meng Wan-čou je dcérou zakladateľa telekomunikačnej spoločnosti Huawei. Zadržali ju 1. decembra na žiadosť USA počas medzipristátia na letisku vo Vancouveri - v ten istý deň, ako sa americký prezident Donald Trump a čínsky prezident Si Ťin-pching dohodli na 90-dňovom prímerí v obchodných sporoch, ktoré môžu spôsobiť narušenie celosvetového obchodovania.

Spojené štáty obviňujú Huawei z toho, že využíva schránkovú firmu v Hongkongu na predaj vybavenia do Iránu, čo je porušením amerických sankcií. USA tiež tvrdia, že Meng Wan-čou a Huawei klamali bankám pri informovaní o obchodovaní spoločnosti s Iránom. Čínu nahnevalo zatknutie Meng Wan-čou, preto podnikla v pondelok odvetný krok a zadržala bývalého kanadského diplomata v Pekingu.

Trump v utorok v interview pre agentúru Reuters povedal, že možno zasiahne do prípadu proti vysokopostavenej manažérke Huawei, Meng Wan-čou, aby tak pomohol obchodným vzťahom s Čínou. Na otázku agentúry Reuters, či zasiahne na americkom ministerstve spravodlivosti v prípade extradície tejto čínskej manažérky, Trump odpovedal: "Urobím čokoľvek, čo bude pre túto krajinu dobré."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok