Na trhoch v Štrasburgu sa strieľalo. Teroristický útok, tvrdí polícia

TA3 TASR ČTK
11.12.2018 21:22

Pri streľbe neďaleko vianočných trhov vo francúzskom meste Štrasburg zahynuli traja ľudia, najmenej 12 ďalších utrpelo zranenia a niekoľko z nich je vo vážnom stave. Oznámil to podľa agentúry AP francúzsky minister vnútra Christoph Castaner.

Otvorili vyšetrovanie teroristického činu

Podozrivý páchateľ je stále na úteku, ale pred únikom z miesta činu bol postrelený. Francúzska prokuratúra otvorila vyšetrovanie teroristického činu. Konkrétne má vyšetrovanie na starosti parížska prokuratúra, poverená vyšetrovaním všetkých teroristických útokov na území Francúzska.

Podozrivého páchateľa sa bezpečnostným zložkám podarilo identifikovať. Nachádza sa na zozname sledovaných osôb z hľadiska ohrozenia národnej bezpečnosti a ako podozrivý extrémista. Má aj záznam v registri trestov, uviedol francúzsky minister vnútra Christoph Castaner. Podozrivého sa chystali v utorok ráno zatknúť, povedal zdroj blízky vyšetrovaniu.

Francúzske ministerstvo vnútra požiadalo obyvateľov mesta prostredníctvom Twitteru, aby vzhľadom na "vážnu bezpečnostnú situáciu" nevychádzali na ulicu. Šéf rezortu vnútra v tomto kontexte ďalej uviedol, že "bezpečnostné, ako aj záchranné zložky sú už mobilizované". Na námestie, kde sa konajú vianočné trhy, podľa spravodajskej televízie Sky News dorazili príslušníci bezpečnostných síl ozbrojení samopalmi a už o malú chvíľu celý priestor evakuovali.

Emmanuel Foulon, hovorca Európskeho parlamentu, ktorý sa počas incidentu nachádzal neďaleko miesta streľby, uviedol, že vypukla panika a návštevníci reštaurácií pri vianočných trhoch si v strachu políhali na zem. Budova Európskeho parlamentu bola v súvislosti so streľbou uzavretá a nikto do nej až do odvolania nesmie vstúpiť a ani ju opustiť.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron podľa agentúry AP na vzniknutú situáciu v utorok večer reagoval zvolaním zasadnutia v prezidentskom paláci a vyslaním ministra vnútra do Štrasburgu. Úrad protiteroristickej prokuratúry uviedol, že situáciu v Štrasburgu monitoruje. Po sérii teroristických útokov, ktoré Francúzsko zažilo v posledných rokoch, bola posilnená ochrana verejných podujatí. A špeciálne protiteroristické jednotky francúzskej armády pravidelné hliadkujú aj na vianočných trhoch.

Tajani: Nedáme sa zastrašiť

Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani v utorok neskoro večer oznámil, že zasadnutia EP budú pokračovať aj zvyšok týždňa napriek útoku v Štrasburgu a uzavretiu okolia i budovy. Tajani dodal, že europarlament sa "nedá zastrašiť útokmi teroristov ani kriminálnikov. Budeme pokračovať".

Niekoľko europoslancov sa nachádzalo blízko vianočného trhu, kde sa v utorok večer začala streľba, a ukryli sa v hoteloch, reštauráciách i v samotnej budove europarlamentu, pričom polícia zatiaľ pátrala po podozrivom. Najmenej traja ľudia pri útoku zahynuli a 12 ďalších osôb utrpelo zranenia, niekoľko z nich sa nachádza v kritickom stave.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok