Prispeli k mieru a bezpečnosti. Ocenili novodobých veteránov

TA3 TASR
11.12.2018 17:49

Minister obrany Peter Gajdoš ocenil mimoriadne skutky nad rámec plnenia služobných povinností Martina Brodnianskeho, Reného Petráša a in memoriam aj Štefana Ivana. Do Siene slávy Ministerstva obrany tak pribudli mená ďalších troch novodobých veteránov. Informovala o tom hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková.

Prispeli k mieru a bezpečnosti. Ocenili novodobých veteránov
SITA/Braňo Bibel

Nezaváhali ani v najväčšom nebezpečenstve

„Ani v tých najnebezpečnejších situáciách nezaváhali a prispeli tak k budovaniu bezpečnosti a mieru nielen na Slovensku, ale aj ďaleko za jeho hranicami. Za to im jednoznačne patrí naša úcta a vďaka,“ povedal Gajdoš, ktorý počas tradičného predvianočného stretnutia vyzdvihol hrdinské činy všetkých vojnových veteránov.

Každoročné oceňovanie a uvádzanie novodobých veteránov do siene slávy je podľa náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl tiež výzvou a motiváciou pre ostatných vojakov, aby vzorne napĺňali poslanie profesionálneho vojaka. "Na podujatí sa zúčastnili aj niektorí zo 131 vojnových veteránov – účastníkov národného boja za oslobodenie. V Sieni slávy MO SR je za výnimočné skutky oddnes zapísaných spolu 43 vojnových veteránov,"informovala Capáková.

Vyše 470 profesionálnych vojakov

Šéf rezortu obrany zároveň vyhlásil 22. ročník ankety Vojenský čin roka. Ministerstvo tak chce oceniť mimoriadne skutky profesionálnych vojakov, ale aj občanov, ktorí pomáhajú pri šírení dobrého mena OS SR. Návrhy do ankety je možné zaslať do 28. februára 2019 na adresu cinroka@mod.gov.sk, doplnil rezort.

Rezort obrany ozrejmil, že v súčasnosti pôsobí v zahraničí celkovo 473 slovenských profesionálnych vojakov. V rámci misií a operácií medzinárodného krízového manažmentu sa ich vystriedalo viac ako 18.500, z toho 294 žien. Po návrate získalo viac ako 7500 z nich status novodobého vojnového veterána.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok