V Marrákeši schválili migračný pakt, nikoho sme tam neposlali

TA3 TASR
10.12.2018 10:36

Na konferencii OSN v marockom Marrákeši schválili zástupcovia z približne 150 krajín globálny pakt o migrácii. Pôvodne sa však na vypracovávaní paktu podieľalo omnoho viac štátov. Proti migračnému paktu je aj Slovensko, ktoré po politických turbulenciách rozhodlo, že na konferenciu ani nikoho nepošle.

Na konferencii Organizácie Spojených národov v marockom Marrákeši schválili v pondelok zástupcovia zo 164 krajín globálny pakt o migrácii. Účastníci schválili pakt aklamáciou na začiatku dvojdňovej konferencie.

Prípravu Globálneho rámca OSN pre bezpečnú, riadenú a legálnu migráciu dokončili v júli v OSN po 18 mesiacoch rokovaní. Voči tomuto dohovoru však medzičasom vyjadrili objavili námietky a viacero európskych štátov vrátane Slovenska oznámilo, že sa k tejto iniciatíve nepripoja.

Na migračnom pakte sa všetkých 193 členských štátov OSN s výnimkou USA dohodlo ešte v septembri 2016. Práce na jeho znení sa začali v apríli 2017 a ukončili v júli 2018. Cieľom tohto 34-stranového právne nezáväzného dokumentu je pomôcť lepšie organizovať migračné toky a posilniť práva migrantov. Text sa stal terčom kritiky pravicových európskych politikov, podľa ktorých by mohol prispieť k ešte väčšej migrácii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok