V Paríži začali s upratovaním, sprístupnili už Eiffelovku i Louvre

TA3 SITA
9.12.2018 10:50

V Paríži začali s upratovaním ulíc po sobotňajších protivládnych protestoch "žltých viest", ktoré si vyžiadali 71 zranených. Prezident Emmanuel Macron na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter pochválil prácu polície, ktorá zasahovala počas demonštrácií v celej krajine, kde sa dokopy zišlo 125-tisíc protestujúcich ľudí.

Nočný dážď a silný vietor sťažili prácu upratovacích tímov, ktoré sa snažia dať mesto opäť do poriadku po tom, ako davy rozbíjali výklady obchodov, stavali barikády či pálili autá a stromy.

Celkovo si protesty vyžiadali 118 zranených, z toho je 17 policajtov a 1220 osôb vzali do väzby. Vláda nasadila po celej krajine 89-tisíc členov polície, pričom v Paríži ich bolo osemtisíc. V hlavnom meste, kde demonštrovalo približne desaťtisíc ľudí, poslali do ulíc aj dvanásť obrnených vozidiel. Polícia použila slzotvorný plyn, vodné delá či gumové náboje.

"Žiadne dane nemôžu ohroziť našu národnú jednotu, ktorú musíme teraz opäť zjednotiť prostredníctvom dialógu, práce a spojenia sa v jeden celok," vyhlásil francúzsky premiér Édouard Philippe. V nedeľu opäť sprístupnili Eiffelovu vežu a múzeum Louvre.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok