Žlté vesty protestovali. Polícia použila slzotvorný plyn a zadržala tisícku ľudí

TA3 TASR SITA
8.12.2018 11:30

Vo Francúzsku sa do masových protestov proti rastúcim životným nákladom a vláde zapojilo takmer 130-tisíc ľudí. Do ulíc nastúpilo množstvo policajtov, ktorí pri násilných stretoch s demonštrantmi použili vodné delá či slzotvorný plyn. Viac ako 130 ľudí po celej krajine utrpelo zranenia. Polícia zas zadržala takmer 1500 protestujúcich.

Vyše stotisíc protestujúcich

Skupina niekoľko stoviek ľudí sa rozhodla obísť policajné zátarasy cez vedľajšiu ulicu, no muži zákona proti nim použili slzotvorný plyn. Dav sa takisto vytvoril aj na Place de la Bastille. Úrady v dôsledku mimoriadnych bezpečnostných opatrení zadržali vyše 1000 ľudí. Do protivládnych protestov sa podľa ministerstva po celej krajine zapojilo približne 130-tisíc ľudí.

Hovorca národnej polície potvrdil, že po celej krajine boli na železničných staniciach rozmiestnení strážnici, ktorých úlohou bolo overiť všetkých cestujúcich a zadržať akékoľvek predmety, ktoré by mohli spôsobiť škody ľuďom alebo na majetku. Trom novinárom z agentúry AP, ktorí majú vládou vydané novinárske preukazy, polícia zobrala plynové masky a ochranné okuliare. Tie im pomáhajú pri monitorovaní situácie.

Vláda prezidenta Emmanuela Macrona v súvislosti so sobotnými demonštráciami proti jeho reformám nasadila po celej krajine 89-tisíc členov bezpečnostných zložiek. V Paríži pritom dohliadalo na situáciu osemtisíc policajtov. Zatvorené sú stovky obchodov, Eiffelova veža či múzeum Louvre.

Protesty aj v Belgicku

Protesty tzv. žltých viest proti zvyšujúcim sa cenám pohonných hmôt sa z Francúzska rozšírili do Belgicka, kde polícia použila pri zrážkach s demonštrantmi v Bruseli slzotvorný plyn a vodné delá. Jej príslušníci zadržali okolo 400 ľudí. Na protestoch v belgickej metropole sa pritom zúčastnilo celkovo približne 1000 ľudí, uviedla pre agentúru policajná hovorkyňa Ilse Van De Keereová. Vysoký počet zadržaných podľa nej súvisel sčasti s tým, že organizátori pred svojimi akciami vopred nekontaktovali políciu, aby s ňou protesty koordinovali.

Mnohých zadržali po tom, ako prišli na železničné stanice so zakázanými predmetmi. Ďalší narúšali verejný poriadok, keď na policajtov hádzali rôzne predmety ako kamene, priblížila hovorkyňa. Niektorí policajti utrpeli zranenia rúk a tváre, celkový počet zranených v radoch polície a protestujúcich však zatiaľ nie je známy. Zhromaždenia sa konali na rôznych miestach v Bruseli; sústredili sa najmä na štvrť v centre mesta, kde sídlia inštitúcie Európskej únie. Demonštranti žiadajúci odstúpenie belgického premiéra Charlesa Michela sa zišli aj neďaleko jeho rezidencie.

Protesty narušili dopravu v centre mesta, pričom ich účastníci zablokovali dôležitú dopravnú tepnu prechádzajúcu cez tzv. európsku štvrť, informovala tlačová agentúra Belga. Prívrženci žltých viest tiež v sobotu skoro ráno na západe krajiny zablokovali diaľnicu E40, ktorá vedie cez hranice do Francúzska. Vodiči boli nútení použiť obchádzku. Aktivisti zablokovali aj Európsku cestu 17 (E17), ktorá sa začína v Belgicku a končí sa vo Francúzsku.

Nepokoje v Rotterdame

Protestom proti vláde sa nevyhlo ani holandské mesto Rotterdam, kde stovky ľudí v jasne viditeľných vestách pokojne pochodovali cez most Erasmusbrug, spievali a okoloidúcim ľuďom rozdávali kvety. K demonštrácii sa pridali aj 76-ročná Beb Lambermont a jej 67-ročná sestra Ieneke Lambermont.

"Naše deti ťažko pracujú a za všetko musia platiť dane. Už si tu ani nemôžete dovoliť vlastné bývanie. V Holandsku je to zlé. Prosperita, v ktorej sme vyrastali, je preč. Vláda tu nie je pre ľudí, bráni si len vlastné záujmy," uviedli seniorky. Približne sto demonštrantov sa zišlo aj pred budovou parlamentu v Haagu. V Amsterdame zatkli najmenej dvoch protestujúcich.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok