Tokio plánuje zakázať nákup od Huawei, Peking má z toho obavy

TA3 TASR
7.12.2018 16:04

Japonsko plánuje urobiť rázne kroky v súvislosti s prípadom zatknutej Meng Wan-čou. Uvažuje nad tým, že zakáže nákup zariadení od čínskeho gigantu Huawei. Peking má z takého rozhodnutia vážne obavy.

Neprijemná správa pre Huawei

Japonsko plánuje z bezpečnostných dôvodov zakázať vládne nákupy zariadení od čínskych telekomunikačných koncernov Huawei a ZTE. Podľa nemenovaných zdrojov, na ktoré sa ako prvý odvolal japonský denník Jomiuri, sa Japonsko chce takýmto krokom viac chrániť proti špionáži a kybernetickým útokom.

Ak by sa informácie potvrdili, pre Huawei by to znamenalo ďalšiu nepríjemnú správu v krátkom čase po zatknutí svojej finančnej riaditeľky v Kanade. Tú zadržali 1. decembra v západokanadskom Vancouveri na žiadosť USA, ktoré finančnú riaditeľku Meng Wan-čou podozrievajú z porušovania amerických sankcií proti Iránu.

Západ sa obáva špionáže

Čínske technologické spoločnosti sú v poslednom období pod čoraz väčším tlakom USA, ale aj ďalších západných krajín za ich prepojenie na čínsku vládu. Západné krajiny sa obávajú, že čínske technologické firmy by mohli slúžiť Pekingu na špionáž. Firma Huawei bola už odstavená z trhu USA a Austrália a Nový Zéland zablokovali použitie zariadení Huawei pri budovaní 5G siete. Firma ale neustále tvrdí, že Peking na jej aktivity vplyv nemá.

Podľa denníka Jomiuri japonská vláda nemieni menovať priamo ZTE či Huawei, ale plánuje adekvátne upraviť podmienky v oblasti obstarávania. Zdroj z japonskej vlády však správu denníka o plánoch Tokia vyradiť čínske telekomunikačné spoločnosti z vládnych nákupov pre bezpečnostné dôvody spochybnil. Ako uviedol jeden z vládnych úradníkov zodpovedný za oblasť kybernetickej bezpečnosti, Japonsko takéto rozhodnutie neprijalo. Ako dodal, k určitej zmene politiky v tejto oblasti môže dôjsť, pričom informácie by mali byť zverejnené na budúci týždeň, predpokladá však, že nebudú takého druhu, ako tvrdí denník.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok