Danko sa chce stretnúť s Lajčákom, má pre neho niekoľko otázok

TA3 SITA
7.12.2018 13:48

Predseda parlamentu Andrej Danko sa dohodol na stretnutí s Miroslavom Lajčákom, aby si s ním vyjasnil niektoré otázky, ktoré vyvolalo jeho rozhodnutie zostať na poste šéfa diplomacie. Danko sa domnieva, že Lajčák by mal byť nanovo menovaný za ministra.

Vznikla nejasná situácia

„Prvá je otázka tvorby medzinárodných zmlúv v kontexte rizika umiestnenia zahraničných armád na území Slovenskej republiky, druhá je vyjasnenie pozície MZVaEZ vo vzťahu k arménskej genocíde, ďalej zriadenie kultúrneho centra v Jeruzaleme, a takisto aj konanie zástupcov štátu v zahraničných inštitúciách a relevantnosť ich rozhodnutí vo vzťahu k Slovenskej republike,“ vymenoval zásadné otázky Danko.

Následne predseda parlamentu povedal, že rešpektuje pozíciu Smeru-SD vo vzťahu k nominácii ministra. "Vzhľadom k tomu, že minister Lajčák podal demisiu osobne prezidentovi SR, vznikla nejasná ústavno-právna situácia,“ skonštatoval Danko a dodal, že by mal byť minister Lajčák nanovo menovaný. Stanovisko predsedu parlamentu poskytol hovorca NR SR Tomáš Kostelník.

Lajčák dostal garancie

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák ostáva vo funkcii. Informoval o tom tlačový odbor rezortu. "V tejto situácii a s cieľom nenaťahovať súčasnú situáciu a nezaťažovať ňou slovenský politický a mediálny priestor chcem oznámiť, že som prijal rozhodnutie pokračovať vo výkone mandátu ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí a v tomto zmysle podniknem v najbližšom čase potrebné kroky," tlmočí rezort zahraničia vyjadrenie Lajčáka.

Ako informoval, absolvoval stretnutie s predsedom vlády aj s predsedom strany Smer-SD. "Obom som povedal, že svoju úlohu môžem vykonávať len vtedy, ak sa naša zahraničná politika naďalej dôsledne riadi programovým vyhlásením vlády, koaliční partneri rešpektujú koaličnú dohodu a súčasťou toho je aj rešpektovanie rozdelenia zodpovednosti za jednotlivé rezorty vo vláde." Tvrdí, že jasné garancie dostal od Pellegriniho aj od Roberta Fica.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok