Napätie pre Huawei stúpa, o zatknutí kanadský premiér vedel

TA3 TASR
7.12.2018 06:27

Kanadský premiér Justin Trudeau vyhlásil, že rozhodnutiu jeho krajiny zatknúť na žiadosť USA finančnú riaditeľku čínskej telekomunikačnej spoločnosti Huawei nepredchádzalo nijaké politické zasahovanie ani ovplyvňovanie.

Zatknutie Meng Wan-čou si vyžiadali úrady USA, ktoré ju podozrievajú z porušovania amerických obchodných sankcií voči Iránu. Zatkli ju vo Vancouveri a podľa vyjadrení kanadského ministerstva spravodlivosti jej hrozí vyhostenie do USA. Trudeau v rozhovore s novinármi priznal, že o plánovanom zatknutí Meng bol informovaný vopred. Trvá však na tom, že do tohto prípadu sa politicky nijako nezasahovalo. "Môžem každého ubezpečiť, že sme krajinou nezávislého súdnictva a príslušné orgány prijali rozhodnutie v tejto veci bez akéhokoľvek politického zaangažovania alebo zasahovania, ako to v podobných prípadoch musí byť," povedal Trudeau.

Meng Wan-čou je dcéra zakladateľa spoločnosti Žen Čeng-feja a zastáva aj post zástupkyne predsedu správnej rady. Trudeauovo vyhlásenie bolo zverejnené niekoľko hodín po tom, ako Peking voči zatknutiu Meng protestoval a žiadal jej okamžité prepustenie. "Kanada na žiadosť USA zatkla čínsku občianku, ktorá neporušila žiadny americký a ani kanadský zákon," uviedlo čínske veľvyslanectvo v Kanade.

Vypočúvanie Meng Wan-čou ohľadom kaucie stanovili na piatok. Ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že nemôže o prípade poskytnúť žiadne bližšie informácie. Newyorská prokuratúra vyšetruje podľa denníka Wall Street Journal, či sa spoločnosť Huawei dopustila porušenia amerických sankcií zavedených voči Iránu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok