Polícia navrhla obžalovať Pavla Ruska z objednávky vraždy

TA3 TASR
6.12.2018 07:51

V prípade prípravy vraždy Silvie Volzovej, na ktorej sa mal podieľať bývalý minister hospodárstva a riaditeľ televízie Markíza Pavol Rusko, bolo už ukončené vyšetrovanie. Vyšetrovateľ navrhol podať obžalobu na Pavla Ruska, ktorý je obžalovaný aj v kauze takzvaných televíznych zmeniek.

O ďalšom postupe rozhodne prokurátor

"Policajný vyšetrovateľ navrhol obžalovať Pavla R. z objednávky vraždy. O ďalšom postupe rozhodne dozorový prokurátor. Ak sa s návrhom stotožní, začne konať súd. Ide o ďalší prípad, keď sa výsledky dostavili po precíznej policajnej práci," uviedla vo štvrtok na svojej facebookovej stránke slovenská polícia. Na ukončenie vyšetrovania s návrhom na obžalobu upozornil vo štvrtok denník Sme. Podľa tohto zdroja by sa mal obhajca obvineného Marek Para vyjadriť k návrhu podať obžalobu ešte vo štvrtok.

"V stredu (5. 12.) vyšetrovateľ podal na Krajskú prokuratúru v Bratislave (KP BA) návrh na podanie obžaloby na štyri osoby. O ďalšom postupe rozhodne dozorujúci prokurátor," uviedlo vo štvrtok oddelenie komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru SR. Vo veci doteraz dozoroval prokurátor KP BA Michal Šúrek, ktorý už v druhej polovici novembra uviedol, že vyšetrovanie je ukončené.

"O podaní návrhu na obžalobu vieme. Z nášho pohľadu vyšetrovateľ podal návrh na obžalobu napriek viacerým procesným pochybeniam a dôkazným nezrovnalostiam. Pritom je motivovaný snahou prehodiť dôkaznú mizériu na plecia prokuratúry a súdov. Ak by prokurátor predsa podal obžalobu a nedoplnil vyšetrovanie, vyjadríme sa s klientom podrobnejšie," reagoval vo štvrtok obhajca Pavla Ruska Marek Para. Na ukončenie vyšetrovania s návrhom na obžalobu upozornil vo štvrtok denník Sme. Podľa tohto zdroja by sa mal obhajca obvineného Marek Para vyjadriť k návrhu podať obžalobu ešte vo štvrtok.

Bývalý šéf podsvetia mal vypovedať

Pavla Ruska polícia v minulosti obvinila z trestného činu prípravy vraždy jeho bývalej obchodnej spoločníčky Volzovej. Na príprave sa mali podieľať aj známi členovia slovenského podsvetia, ako napríklad bos sýkorovcov Róbert Lališ, alias Kýbel, či za viacero vrážd právoplatné odsúdený banskobystrický bos Mikuláš Černák a napokon komplic posledne menovaného Miloš Kaštan.

Bývalý minister hospodárstva je obvinený z toho, že si v roku 1997 v podsvetí objednal vraždu svojej vtedajšej spoločníčky Volzovej. Okrem iných mal proti nemu vypovedať bývalý šéf banskobystrického podsvetia Mikuláš Černák. Krajský súd v Bratislave mu na začiatku mája uložil aj povinnosť podrobiť sa dohľadu probačného a mediačného úradníka, nosiť elektronický náramok či zákaz vycestovať do zahraničia. K probačnému úradníkovi sa na KS v Bratislave podľa informácií pravidelne dostavuje.

V súčasnosti s ním prebieha na bratislavskom súde hlavné pojednávanie v prípade zmeniek televízie Markíza, ktoré mal údajne podpísať. Podnikateľ a spoluobvinený v kauze zmeniek Marian Kočner je naďalej vo väzbe, napriek opakovaným snahám dostať sa z nej. O jeho sťažnosti bude Najvyšší súd SR rozhodovať v najbližších dňoch na svojom neverejnom zasadnutí. Termín zasadnutia zatiaľ nie je známy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok