Rokovanie NR SR: o návrhoch ministra dopravy Érseka

TA3 SITA
6.12.2018 07:13

Poslanci národnej rady sa v úvode rokovania budú zaoberať návrhmi ministra dopravy Árpáda Érseka. Na hlasovanie čaká novela zákona o cestnej doprave, ktorá má upraviť podmienky prevádzkovateľov taxislužieb.

Zmeny sa dotknú aj vzdelania rušňovodičov

Novela zákona o dráhach má prevziať novoprijaté európske smernice o interoperabilite železničného systému v EÚ a o bezpečnosti železníc z 11. mája 2016. Tie delegujú značnú časť kompetencií, ktoré doteraz mali vnútroštátne bezpečnostné orgány, na Železničnú agentúru Európskej únie, a to pri vydávaní povolenia na uvedenie na trh železničných vozidiel a bezpečnostného osvedčenia. Zámerom ďalšej smernice o zriadení jednotného európskeho železničného priestoru (o otvorení trhu) zo 14. decembra 2016 je dobudovať jednotný európsky železničný priestor rozšírením zásady otvoreného prístupu na trh vnútroštátnej železničnej dopravy.

Zmeny sa dotknú aj vzdelania pre uchádzačov o vydanie preukazu rušňovodiča z dôvodu akútneho nedostatku zamestnancov v tejto profesii, ako aj označenia železničných staníc a zastávok v jazyku národnostných menšín na základe Programového vyhlásenia vlády SR na roky 2016 – 2020. Doplnia sa tiež podmienky a postup verejnej súťaže na uzatvorenie zmluvy o dopravných službách vo verejnom záujme, keďže zákon o verejnom obstarávaní sa nevzťahuje na zákazku, ktorej predmetom je služba verejnej osobnej dopravy na železničných dráhach.

Má zlepšiť podmienky podnikania

Novela zákona o cestnej doprave by mala zlepšiť podmienky podnikania v tomto odvetví. Zavedie opatrenia na obmedzenie nelegálnej činnosti taxislužieb a účinnejšiu kontrolu v tejto oblasti. Zámerom zmien je zároveň podpora využívania digitálnych platforiem v preprave osôb, ako sú napríklad Uber, Taxify, Liftago či Hopin. Na základe zákona o cestnej doprave z roku 2012 je na prevádzkovanie taxislužby potrebná koncesia a splnenie viacerých podmienok. Prax podľa Ministerstva dopravy a výstavby SR ukázala, že niektoré podmienky je potrebné revidovať a najmä pri nelegálnom prevádzkovaní taxislužby je veľmi slabý kontrolný mechanizmus.

Z pôvodných podmienok sa vypustí finančná spoľahlivosť a tiež podmienky týkajúce sa odbornej spôsobilosti prevádzkovateľov taxislužby a vodičov vozidiel s najviac deviatimi miestami, vrátane vodiča. Dopravca v taxislužbe bude povinný zabezpečiť, aby cena za prepravu bola vypočítaná na základe informácií z taxametra, ak nebola dohodnutá pred začatím prepravy na objednávku alebo cez digitálnu platformu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok