USA sa lúčili s Bushom starším, Trump a Obama si podali ruky

TA3 SITA
5.12.2018 19:03

Rakvu s telom bývalého amerického prezidenta Georgea H. W. Busha, ktorý zomrel vo veku 94 rokov, previezli z Kapitolu Spojených štátov amerických do washingtonskej Katedrály svätého Petra a Pavla, kde sa uskutočnila posledná rozlúčka určená pre verejnosť.

Rakvu na pomalej púti do katedrály sprevádzala dlhá smútočná kolóna, v ktorej cestovali rodinní príslušníci zosnulého, jeho priatelia a bývalí i súčasní významní predstavitelia štátu.

Do washingtonskej katedrály sa prišli s Georgeom H. W. Bushom rozlúčiť súčasný prezident Donald Trump s manželkou Melaniou a tiež štyria bývalí americkí prezidenti - Barack Obama, Bill Clinton, Jimmy Carter a syn zosnulého exprezidenta George W. Bush. Ten predniesol aj smútočný príhovor, ktorý bol poslednou rozlúčkou s Georgeom H. W. Bushom vo Washingtone. Jeho ostatky neskôr prevezú do texaského Houstonu, kde sa vo štvrtok uskutoční súkromný rodinný pohreb. Georgea H. W. Busha pochovajú vedľa jeho manželky Barbary a ich dcéry Robin, ktorá zomrela v roku 1953.

Agentúra Associated Press si všimla, že úmrtie Georgea H. W. Busha aspoň na okamih zblížilo aj inak nezmieriteľných rivalov, súčasného prezidenta Trumpa a jeho predchodcu Obamu. Trump po príchode do katedrály zamieril k prvému radu smútočných hostí, kde sú vedľa seba usadení exprezidenti Obama, Clinton a Carter, a srdečne si potriasol rukami s Obamom a jeho manželkou Michelle. Naopak, s exprezidentom Clintonom a jeho manželkou Hillary, svojou protikandidátkou z prezidentských volieb, ktorí sedeli hneď vedľa Obamovcov, si Trump ruky nepodal, a tí sa naňho ani nepozreli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok