O Lajčákovom osude sa nerozhodlo, zatiaľ má pokračovať

TA3 SITA TASR
5.12.2018 12:24

V Prezidentskom paláci sa uskutočnilo stretnutie Andreja Kisku, premiéra Petra Pellegriniho a Miroslava Lajčáka, ktoré malo definitívne rozhodnúť o osude ministra zahraničných vecí. Nerozhodlo. Dôvodom mali byť aj "nové okolnosti", ktoré sa dozvedel prezident.

Pellegrini: Nevyjadrili sme nedôveru

Kiska po rokovaní uviedol, že si rovnako ako Lajčák myslí, že by sa Slovensko malo zúčastniť rokovania v Marrákeši. "Som tiež presvedčený, že v súčasnej komplikovanej situácii by mal rezort riadiť taký skúsený diplomat, ako je pán Lajčák," uviedol a pripomenul, že Lajčák má aj premiérovu dôveru. Rozhodnutie ohľadom demisie si "ešte premyslí" a vzhľadom na "okolnosti, ktoré sa dnes dozvedel" dá zúčastneným ešte priestor na rokovania.

Pellegrini uviedol, že vláda odmietnutím migračného paktu nevyjadrila nedôveru ministrovi. Lajčák zatiaľ má pokračovať na svojej ministerskej pozícii a môže už onedlho prevziať slovenské predsedníctvo v OBSE. Minister zahraničných vecí sa v paláci nevyjadril, ale prostredníctvom hovorcu rezortu uviedol, že rešpektuje pozíciu prezidenta a bude vykonávať svoje povinnosti až do prijatia rozhodnutia hlavou štátu.

Prezident Andrej Kiska v utorok uviedol, že zatiaľ neprijal demisiu ministra zahraničia a počká s tým ešte jeden deň. Na ťahu je vraj vládny kabinet, ktorý by mohol Miroslavovi Lajčákovi v niečom ustúpiť. Kiska si myslí, že by sa Slovensko malo zúčastňovať udalostí, ako je tá v marockom Marrákeši a verejnú debatu na Slovensku v posledných dňoch považuje za nepríjemné divadlo. Minister zahraničných vecí po tom, ako parlament nesúhlasil s migračným paktom OSN a po tom, ako sa vládni predstavitelia postavili proti tomu, aby na konferenciu o migrantoch do Maroka išiel ktokoľvek zo Slovenska, podal demisiu. Premiér s ňou však nesúhlasil a tvrdil, že potrebuje Lajčákove skúsenosti pri nadchádzajúcom predsedníctve SR v OBSE. Loboval za to aj samotný šéf OBSE.

Sulík: Je to nedôstojné

To, čo predviedli prezident Andrej Kiska, premiér Peter Pellegrini a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák, je podľa šéfa SaS Richarda Sulíka bezprecedentné a nedôstojné.

"Občania sa právom môžu pýtať, kto koho v tejto situácii vydiera a kto je tu vlastne vydieraný. Za normálnych okolností, ktoré by zodpovedali ústave a zvyklostiam, by sa už hľadal nový šéf slovenskej diplomacie, pretože prezident by prijal demisiu ministra Lajčáka. Avšak ani táto rutinná záležitosť nemôže na Slovensku prebehnúť štandardne. Pripomíname, že ústavní činitelia pri nástupe do funkcií sľubujú dodržiavať zákony a Ústavu SR, pričom ústava osobitne prezidentovi ukladá zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov," uvádza sa v jeho reakcii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok