Hrozí ruskej kinematografii zánik? Chcú obmedziť americké filmy

TA3 TASR
4.12.2018 14:48

V ruských kinách by podľa vyhlásenia ruského ministra kultúry Vladimira Medinského mali byť zavedené limity na premietanie amerických filmov. Informovala o tom agentúra Interfax.

Hrozí ruskej kinematografii zánik? Chcú obmedziť americké filmy
SITA/AP (ilu)

Monopol Hollywoodu

Medinskij pred novinármi vyhlásil, že "on ako Cato, ktorý po každom svojom vystúpení hovoril, že 'Kartágo musí byť zničené', neustále opakuje, že štátny protekcionizmus v sfére filmov musí byť posilnený, inak bude ruská kinematografia skôr alebo neskôr zničená celosvetovou mašinériou Hollywoodu".

Ruský minister uviedol ako príklad nový americký film "Fantastické zvery: Grindelwaldove zločiny", ktorý podľa jeho tvrdenia v niektorých ruských kinách počas novembra zaberal viac ako 70 percent premietacieho času. "Zarmucuje ma, že viac ako dve tretiny premietaní boli venované jednému filmu. Čo iné to je, ak nie totálny monopol hollywoodskych štúdií, ktoré diktujú svoje podmienky kinám", položil si otázku Medinskij.

Domáce tvorba sa nedostane k divákovi

Minister v tomto kontexte ešte uviedol, že v mnohých európskych krajinách existujú limity na to, koľkokrát za deň môže byť jeden film premietaný. Absencia podobných obmedzení v Rusku je podľa neho príčinou toho, že domáca filmová produkcia sa nedokáže dostať k ruskému divákovi.

Medinskij, svojim vyhlásením reagoval na podobný návrh ruského režiséra a riaditeľa produkčnej spoločnosti Mosfilm Karena Šachnazarova, ktorý navrhoval rozdelenie premietacieho času medzi iné, neamerické zahraničné produkcie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok