Kiska s Lajčákovou demisiou počká, na ťahu je vládny kabinet

TA3 SITA TASR
4.12.2018 14:14

Prezident Andrej Kiska zatiaľ neprijal demisiu ministra zahraničia a počká s tým ešte jeden deň. Na ťahu je vraj vládny kabinet, ktorý by mohol Miroslavovi Lajčákovi v niečom ustúpiť. Kiska si myslí, že by sa Slovensko malo zúčastňovať udalostí ako tá v marockom Marrákeši a verejnú debatu na Slovensku v posledných dňoch považuje za nepríjemné divadlo.

Kiska začal svoj brífing (ne)účasťou Slovenska na nadchádzajúcej migračnej konferencii v Marrákeši a debate, ktorá sa v našej krajine na túto tému viedla. "To, čo sa tu v posledných dňoch dialo, považujem za nepríjemné divadlo, ktoré poškodilo záujmy našej krajiny," uviedol Kiska s tým, že je v našom záujme, aby sme sa zúčastňovali všetkých významných rozhodnutí. Rozčarovaniu ministra zahraničia Miroslava Lajčáka, ktorý na migračnom pakte spolupracoval, rozumie.

Kiska sa rozhodol, že s demisiou počká na výsledok stredajšieho rokovania vlády. Po zasadnutí kabinetu sa stretne s Lajčákom a Pellegrinim a oznámi rozhodnutie ohľadom demisie. "Osobne by ma jeho odchod mrzel," povedal prezident.

Minister zahraničných vecí bol pod tlakom. Po tom, ako parlament nesúhlasil s migračným paktom OSN a po tom, ako sa vládni predstavitelia postavili proti tomu, aby na konferenciu o migrantoch do Maroka išiel ktokoľvek zo Slovenska, podal demisiu. Premiér s ňou však nesúhlasil a tvrdil, že potrebuje Lajčákove skúsenosti pri nadchádzajúcom predsedníctve SR v OBSE. Loboval za to aj samotný šéf OBSE.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok