Hazard dostane nové pravidlá, parlament schválil jeho reguláciu

TA3 SITA TASR
4.12.2018 11:38

Regulácia hazardu bude mať na Slovensku nové pravidlá. Poslanci totiž schválili nový zákon o hazardných hrách, ktorý nanovo definuje štruktúry a hierarchie licencií hazardných hier a vymedzuje ich nové druhy. Iniciatíva Zastavme hazard tvrdí, že poslanci schválili krvavý zákon.

Hazard dostane nové pravidlá, parlament schválil jeho reguláciu
SITA/Jozef Jakubčo (ilu)

Tipos stratí monopol

Zároveň sa zvyšuje ochrana hráčov hazardných hier a menia sa pravidlá na prevádzkovanie hazardných hier na internete. Za návrh zákona zahlasovali aj niektorí opoziční poslanci a parlamentom tak prešiel s podporou 86 hlasov. Návrh musí ešte podpísať prezident.

Medzi základné zmeny, ktoré nový zákon o hazarde prináša, pritom patrí najmä umožnenie súkromným domácim spoločnostiam, ako aj firmám z Európskej únie uchádzať sa o licencie na hazardné hry na internete. Podľa aktuálnej legislatívy má totiž na prevádzkovanie týchto hier monopol národná lotériová spoločnosť Tipos. Novinkou má byť aj nový Úrad pre reguláciu hazardných hier, ktorý má mať kontrolu hazardu na starosti.

Nový zákon zavádza novinky aj v oblasti ochrany hráčov. Zvyšuje sa napríklad minimálny počet výherných prístrojov v prevádzke na 15 kusov a obmedzujú sa prevádzkové hodiny herní s tým, že v čase od 3:00 do 10:00 bude hranie zakázané. Rozširujú sa tiež kompetencie obcí, ktoré napríklad budú môcť počas určitého počtu dní v roku zakázať niektoré druhy hazardných hier. Obce tiež po novom rozhodnú o tom, či budú mať herne v blízkosti škôl alebo škôlok.

Plusy aj pre rozpočet

Z novej legislatívy by mal pritom ťažiť aj rozpočet. Za udelenie licencií a z následných poplatkov by malo podľa prepočtov rezortu financií v budúcom roku do verejných zdrojov pribudnúť vyše 64 mil. eur, v roku 2020 dodatočných takmer 25 mil. eur. Na druhej strane zriadenie nového úradu si vyžiada ročné náklady zhruba 6 mil. eur. Nový zákon má navrhovanú účinnosť od 1. marca budúceho roka.

Zákon pritom v parlamente ešte prešiel rozsiahlymi úpravami. Len z rokovaní parlamentných výborov totiž vzišlo viac ako 100 pozmeňujúcich návrhov, ďalšie zmeny sa pokúšali do zákona presadiť poslanci cez pozmeňujúce návrhy predložené v parlamente. Išlo najmä o návrhy na ďalšie posilnenie ochrany hráčov pri hazardných hrách. Oproti pôvodnému návrhu sa tak napríklad rozšíril register vylúčených osôb z hrania hazardných hier o osoby, ktoré neplatia výživné. Ďalšie úpravy sa týkajú umiestnenia herní, ich počtu, ponuky hazardu cez audiotextové čísla a ďalších oblastí.

Spoluprácu pri tvorbe tohto zákona si pritom pochvaľovali tak poslanci v parlamente, ako aj predkladateľ, ktorým bol minister financií Peter Kažimír. Ten už pri predložení návrhu totiž avizoval, že je otvorený akýmkoľvek nápadom, ako reguláciu hazardu vylepšiť. Aj preto sa pri záverečnom hlasovaní dočkal aj hlasov časti opozície.

Poslanci ich šokovali

Iniciatíva Zastavme hazard tvrdí, že je šokovaná zo správania sa poslancov parlamentu, ktorí nesú zodpovednosť za množstvo zmarených životov. Informoval o tom Peter Beňa. Drobné vylepšenia podľa nich nedokážu vyvážiť negatívne dôsledky, ktoré spoločnosť čakajú. Beňa uviedol, že to bude viditeľné na náraste vkladov do hazardu. Viac problémových hráčov nevyhnutne znamená viac kriminality a prirodzene aj viac obetí trestných činov.

Beňa uviedol, že každý, kto zdvihol ruku za tento zákon, hlasoval za to, aby sa sprivatizoval sektor online hazardu. Rovnako podľa neho hlasoval za to, aby stávkové kancelárie dostávali každý rok darček v podobe znížených odvodov oproti súčasnosti o viac ako 33 miliónov ročne. "Hlasoval za predĺženie mnohých licencií na hazardné hry z dvoch až na desať rokov. Hlasoval za to, aby občania napriek úspešným petíciám nemohli vyhnať hazard z miest a obcí až desať rokov," povedal Beňa. Poukázal aj na to, že reklama na online hazard sa bude šíriť aj medzi deťmi, a tak sa bude propagovať hazardné správanie medzi mládežou.

Matej Perašín z iniciatívy Zastavme hazard uviedol, že ich pripomienky boli ignorované. "Vďaka vysokej dostupnosti online hazardných hier a masívnej reklame očakávame desaťtisíce nových hráčov, z ktorých takmer polovica môže mať problém s hraním. Problémoví hráči pravidelne prehrávajú viac peňazí, ako si môžu dovoliť, čím spôsobujú vážne problémy sebe aj svojej rodine," povedala Perašín. Od budúceho roka hráčov, ale najmä prevádzkovateľov hazardných hier čakajú nové prísnejšie pravidlá. Vyplýva to  z novely zákona o hazardných hrách z dielne Ministerstva financií, ktorú schválil parlament. Právna norma reaguje na najnovšie trendy digitalizácie, ktoré neobišli ani sektor hazardu. Zámerom je tiež zvýšiť ochranu spotrebiteľov.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok