Prehovoril ho, aby zostal? Lajčák sa stretol s prezidentom

TA3 SITA TASR
4.12.2018 09:48

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák je pod tlakom. Po tom, ako parlament nesúhlasil s migračným paktom OSN a po tom, ako sa vládni predstavitelia postavili proti tomu, aby na konferenciu o migrantoch do Maroka išiel ktokoľvek zo Slovenska, podal demisiu. Premiér s ňou však nesúhlasí a tvrdí, že potrebuje Lajčákove skúsenosti pri nadchádzajúcom predsedníctve SR v OBSE. Loboval za to aj samotný šéf OBSE. Lajčák sa teraz v prezidentskom paláci stretol s Andrejom Kiskom.

Rokovanie v prezidentskom paláci trvalo približne polhodinu. Lajčák pri odchode neodpovedal na otázky novinárov. Vyjadriť by sa mal popoludní - vtedy sa očakáva jeho definitívne stanovisko k svojej politickej budúcnosti.

Premiér chcel Lajčáka vo vláde

Premiér Peter Pellegrini v posledných dňoch niekoľkokrát uviedol, že nesúhlasí s rozhodnutím ministra zahraničných vecí Lajčáka podať demisiu. Stretol sa so šéfom OBSE Thomasom Gremingerom, ktorý vyhlásil, že by bol rád, keby bol Lajčák pri našom budúcoročnom predsedníctve v tejto organizácii. Premiér hovoril aj so samotným Lajčákom. Požiadal prezidenta Andreja Kisku, aby jeho demisiu neprijal.

Pellegrini pred víkendom informoval, že bude Lajčáka prehovárať, aby zostal ministrom. Ten oznámil podanie demisie pre nesúhlas časti koalície s migračným paktom OSN, na príprave ktorého sa podieľal. „Pán minister Lajčák má aj naďalej moju plnú dôveru, pána prezidenta SR Andreja Kisku som požiadal, aby demisiu Miroslava Lajčáka neprijal,“ povedal Pellegrini.

Neviem, ktorým smerom sa obraciame

Šéf OBSE Greminger by bol rád, ak by minister ostal na svojom mieste. "Vysvetlil som premiérovi, že OBSE momentálne čelí závažným výzvam," zdôraznil a spomenul napríklad rastúce názorové rozdiely medzi východom a západom alebo krízu na Ukrajine. "Čo teraz potrebujeme, to je oddaný, skúsený a rešpektovaný líder," povedal. Podľa Gremingera by to mal byť práve Lajčák, kto sa takejto úlohy zhostí. "Potrebujeme niekoho jeho kalibru, kto je rešpektovaný v celom regióne," povedal s tým, že Lajčák je na túto úlohu najlepšie pripravený. Keby sa nemohol ujať tejto funkcie, podľa Gremingera by to bola premrhaná príležitosť. "Som si istý, že pokiaľ sa mu predložia správne argumenty, zmení rozhodnutie," dodal.

Lajčák pred svoju demisiou odložil diplomatické mlčanie a kritizoval slovenskú politiku. Uviedol, že z parlamentu nemá pocit racionality. "S nikým nebojujem, ale chcem byť v súlade so svojím svedomím," uviedol. "Neviem, ktorým smerom sa obraciame. Keď sledujem parlament, neviem, kde vlastne žijeme. Z parlamentu mám všetko možné, len nie pocit racionality," odpovedal šéf rezortu diplomacie na margo toho, či je ešte Slovensko prozápadne orientované. "Tu sa bijú dve veci, jednak moja zodpovednosť voči rezortu, voči úlohám, ktoré pred nami stoja. Ale musím byť v súlade sám so sebou. Nemôžem robiť svoju prácu, pokiaľ neverím v to, čo robím, alebo pokiaľ nevidím, že mám priestor na to, aby sme robili to, čo považujeme za správne," vysvetlil vtedy v súvislosti so svojou prípadnou demisiou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok