Sorosova univerzita v Budapešti končí, presťahujú ju k susedom

TA3 TASR
3.12.2018 18:30

Budapeštianska Stredoeurópska univerzita, založená americkým finančníkom Georgeom Sorosom, potvrdila svoje rozhodnutie presunúť od septembra 2019 študijné programy akreditované v USA do Viedne. Dôvodom je odmietanie maďarskej vlády podpísať dohodu, ktorá by umožnila ďalšie pôsobenie tejto inštitúcie v Budapešti.

Sorosova univerzita v Budapešti končí, presťahujú ju k susedom
SITA/AP

Donútená odísť

Termín podpísania príslušnej dohody medzi maďarskou vládou a americkým štátom New York vypršal 1. decembra. Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó pritom v uplynulých dňoch naznačoval, že vláda premiéra Viktora Orbána dohodu nie je ochotná podpísať.

Rektor CEU Michael Ignatieff v pondelok vyhlásil, že univerzita "bola donútená odísť". Takýto krok voči americkej vzdelávacej inštitúcii zo strany členskej krajiny NATO a EÚ je podľa neho "bezprecedentný". CEU zároveň oznámila, že si udrží "akreditáciu ako maďarská univerzita a... bude pokračovať vo vzdelávacej a výskumnej činnosti v Budapešti tak dlho, ako to bude možné".

Sorosa považujú za nepriateľa

Vyhostenie CEU je súčasťou "ideologického boja populistického a protiimigračného" maďarského premiéra Viktora Orbána proti Sorosovi a jeho modelu "otvorenej spoločnosti", komentovala agentúra AP. Presun do Viedne ponúkol CEU ešte vlani v apríli vtedajší rakúsky kancelár Christian Kern. Urobil tak po tom, ako maďarský parlament schválil novelu vysokoškolského zákona sprísňujúcu podmienky pre zahraničné univerzity.

CEU bola zriadená v roku 1991; ide o univerzitu akreditovanú v USA so sídlom v Budapešti. Jej zakladateľa, liberálneho amerického miliardára Soros, považuje Orbánova vláda za svojho úhlavného nepriateľa. Podpísanie dohody o činnosti CEU v Maďarsku požadovalo 24. novembra v Budapešti niekoľko tisíc demonštrantov.

Sťahovanie Stredoeurópskej univerzity z Budapešti do Viedne by nebolo správou, ak by išlo o jednoduché sťahovanie, všetci však vieme, že to má ešte oveľa hlbší rozmer. Takýchto správ, ktoré môžu znepokojovať každého, kto ctí základné princípy demokracie, prichádza v poslednom čase z Budapešti veľa. A to by malo znepokojovať nielen túto inštitúciu, ale každého demokraticky zmýšľajúceho občana aj u nás, na sociálnej sieti Facebook to uviedol podpredseda vlády a minister životného prostredia László Sólymos.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok