Zabarikádovali sa v parlamente, poslanci Kosova nechcú nové clá

TA3 TASR
2.12.2018 21:24

Poslanci zastupujúci srbskú menšinu v Kosove odmietli opustiť budovu kosovského parlamentu na protest proti vysokým clám, ktoré Priština uvalila na dovážané srbské tovary. Informovala o tom agentúra AP.

Zabarikádovali sa v parlamente, poslanci Kosova nechcú nové clá
SITA/AP

Desiati zákonodarcovia z Belehradom podporovanej strany Srbská kandidátka oznámili, že na protest proti novým clám zostanú zamknutí vo svojej parlamentnej kancelárii. Svoje rozhorčenie chcú tlmočiť aj eurokomisárovi pre susedskú politiku a rokovania o rozširovaní Johannesovi Hahnovi, ktorý má v pondelok pricestovať na návštevu Kosova.

Kosovo uvalilo v novembri na všetky produkty a služby dovážané zo susedného Srbska stopercentné clo. Ide o odvetnú reakciu po tom, ako Belehrad prispel k neprijatiu Kosova do medzinárodnej policajnej organizácie Interpol. Etnickí Srbi, ktorí žijú prevažne na severe Kosova, varovali, že nové clá ohrozujú naplnenie ich základných životných potrieb. Mnohé z nich totiž pokrýva práve dovoz zo susedného Srbska.

Zavedenie stopercentného cla na srbský import kritizovali Európska únia i Spojené štáty a vyzvali Kosovo na jeho zrušenie. Priština tvrdí, že opatrenie zostane v platnosti, až pokým Srbsko neuzná nezávislosť Kosova a neprestane brániť vstupu krajiny do medzinárodných organizácií. Brusel považuje normalizáciu vzťahov medzi Srbskom a Kosovom za kľúčovú podmienku prípadného budúceho členstva oboch krajín v EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok