Budem premiérkou, ktorá vyvedie Britániu z EÚ, vyhlásila Mayová

TA3 TASR
2.12.2018 08:12

Britská premiérka Theresa Mayová v sobotu vyhlásila, že ona bude tou predsedníčkou vlády, ktorá vyvedie Spojené kráľovstvo z Európskej únie. Parlament by podľa nej mal podporiť dohodu o brexite, aby zabezpečil istotu do budúcnosti.

Budem premiérkou, ktorá vyvedie Britániu z EÚ, vyhlásila Mayová
SITA/AP

Lídri ju podporili

Mayová uzavrela minulú nedeľu s lídrami ostatných členských krajín EÚ dohodu, na základe ktorej by Británia 29. marca 2019 vystúpila z Únie a mala s ňou naďalej úzke vzťahy. Vyhliadky na schválenie dohody v hlboko rozdelenom britskom parlamente však nevyzerajú priaznivo.

Dohodu o vystúpení kritizujú mnohí poslanci Mayovej Konzervatívnej strany, a to z radov stúpencov i odporcov tzv. tvrdého brexitu. Opozičné strany a menšia severoírska strana, ktorá v parlamente podporuje Mayovej menšinovú vládu, oznámili, že dohodu pri hlasovaní odmietnu.

Odstúpilo viacero ministrov

Na protest proti dosiahnutej dohode odstúpilo viacero Mayovej ministrov a viacerí z konzervatívnych poslancov vyzvali na hlasovanie o dôvere šéfke strany a vlády. K tomu by podľa niektorých názorov mohlo dôjsť v prípade, ak pri hlasovaní v parlamente neuspeje. "Stále toho musím urobiť veľa, v neposlednom rade naplniť brexit a byť premiérkou, ktorá skutočne vyvedie Spojené kráľovstvo z Európskej únie," povedala Mayová na tlačovej konferencii po samite G20 v Argentíne, keď dostala otázku, aký by bol odkaz jej pôsobenia vo funkcii, keby musela odstúpiť.

Pre krajinu je podľa nej mimoriadne dôležitých najbližších deväť dní - do hlasovania parlamentu o dohode 11. decembra. "Budem hovoriť s členmi parlamentu... a vysvetľovať, prečo prijatie tejto dohody... nás privedie k istote do budúcnosti a jej neprijatie povedie len k neistote," vysvetlila.  Mayová, ktorá počas samitu hovorila o obchodných otázkach s lídrami Austrálie, Čile, Japonska, Kanady a Turecka, dodala, že jej predstavitelia iných krajín zdôrazňovali potrebu takejto istoty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok