Babiš porušil pravidlá a je v konflikte záujmov, tvrdia právnici EÚ

TA3 SITA
2.12.2018 00:33

Český premiér Andrej Babiš sa podľa právnikov Európskej komisie dostal do stretu záujmov pre čerpanie eurofondov jeho niekdajším konglomerátom Agrofert. Vyplýva to z ich uniknutej správy, o ktorej informoval britský denník The Guardian. Závery právnikov sa týkajú dotácií vyplatených firmám v Agroferte za tento rok.

Babiš porušil pravidlá a je v konflikte záujmov, tvrdia právnici EÚ
TASR/AP

Premiér nesúhlasí

Právnici v správe uvádzajú, že je Babiš v situácii, ktorá sa "kvalifikuje ako konflikt záujmov", pretože by verejní činitelia a politici nemali mať prospech z finančných prostriedkov Európskej únie, ktoré v konečnom dôsledku kontrolujú. Českí daňoví poplatníci čelia hrozbe, že budú musieť zaplatiť naspäť aspoň 82 miliónov eur, ktoré v roku 2018 čerpal Agrofert z eurofondov. Konečná suma však môže byť oveľa vyššia, píše The Guardian.

"Analýzu právnikov Európskej komisie som nevidel, dozvedám sa o nej z médií, kam, bohužiaľ, unikla skôr, ako som mal možnosť sa s ňou zoznámiť ja alebo moji právni zástupcovia. Keď Komisia zverejní oficiálne vyjadrenie, preštudujú a vyjadria sa k nemu českí právnici," vyjadril sa pre spravodajský portál iDNES.cz Babiš. Premiér však s úryvkami správy nesúhlasí a tvrdí, že sa do žiadneho stretu záujmov nedostal a správa sa podľa zákona. Podobne sa vyjadril aj hovorca Agrofertu Karel Hanzelka.

Konal nestranne?

Úradníci komisie vyšetrujú desiatky miliónov ďalších dotácií, ktoré dostal Agrofert od roku 2013. Komisia, ktorá dohliada nad eurofondmi pre farmárov a chudobnejšie regióny, začala konglomerát vyšetrovať, po tom, čo aktivisti za transparentnosť tvrdili, že majú dôkazy o tom, že Babiš zostal jeho vlastníkom majúcim príslušné výhody, čo porušuje české aj európske zákony. Prípadom sa začala zaoberať právna služba EK, ktorá prišla k záveru, že nestrannosť a objektívnosť jeho konania ako premiéra môžu byť v súvislosti s dotáciami "ohrozené".

Právnici sa venovali len tomu, či Babiš porušil predpisy o eurofondoch z tohto roku. Domnievajú sa však, že existuje aj možnosť, že politik bol v konflikte záujmov už v čase, keď pôsobil ako český minister financií a keď platili skoršie predpisy o regulácií dotácií.

Belgický poslanec za Zelených Bart Staes sa v súvislosti s prípadom vyjadril, že Babiš by mal prerušiť všetky väzby s Agrofertom alebo skončiť. "Ak to neurobí ... potom musí rezignovať," vyjadril sa politik.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok