Žlté vesty opäť protestovali. Premiér je šokovaný z násilností

TA3 TASR
1.12.2018 12:48

Paríž je opäť dejiskom masívnych demonštrácií proti plánovenému zvyšovaniu cien pohonných látok. Na slávny bulvár Champs-Élysées vyšli stovky ľudí. Protesty vo francúzskych uliciach organizuje hnutie "žlté vesty" už druhý týždeň. Pri protestoch utrpelo zranenia najmenej 92 ľudí. Proti stovkám protestujúcich polícia v centre metropoly zakročila s pomocou slzotvorného plynu, či vodných diel. V putách zatiaľ skončilo viac ako 200 ľudí.

Výtržníkov vytláčajú

Násilnosti sprevádzali ďalšie kolo protestov tzv. žltých viest proti zvyšovaniu daní a životných nákladov vo Francúzsku. K prvým zrážkam medzi políciou a časťou demonštrantov oblečených v žltých reflexných vestách došlo už krátko po tom, ako sa účastníci protestu začali dopoludnia zhromažďovať pri Víťaznom oblúku nachádzajúcom sa v centre Paríža na začiatku triedy Champs-Élysées. Francúzsky minister vnútra Christophe Castaner neskôr na Twitteri uviedol, že okrem približne 200 pokojne protestujúcich osôb prišlo aj 1500 "provokatérov" pripravených vyvolávať potýčky.

"Naše bezpečnostné zložky sú na mieste a výtržníkov vytláčajú," napísal Castaner. Francúzsky premiér Édouard Philippe popoludní oznámil, že v Paríži bolo zadržaných najmenej 107 výtržníkov. V celej krajine sa sobotňajších protestov podľa neho zúčastnilo 36.000 ľudí, pričom toto číslo zahŕňa aj 5500 demonštrantov v Paríži. Ľahké zranenia utrpelo aj desať policajtov.

Povolali 5000 policajtov

Philippe ďalej uviedol, že je "šokovaný" z násilností v okolí Víťazného oblúka a jeho posprejovania grafitmi. Povedal, že úrady umožnia pokojné protesty, ale budú tvrdo postupovať voči tým, "ktorí prichádzajú robiť problémy". Do francúzskej metropoly vláda povolala asi 5000 policajtov. Samotná trieda Champs-Élysées bola uzatvorená. Príslušníci bezpečnostných zložiek použili proti násilníkom slzotvorný plyn a gumové projektily. Tí na nich hádzali kamene, kovové zábrany, nádoby so žltou farbou a ďalšie predmety a na niektorých miestach postavili barikády.

Hnutie "žltých viest" sa začalo v októbri na sociálnych sieťach a postupne sa stalo platformou na vyjadrenie nespokojnosti s prezidentom Emmanuelom Macronom, ktorý je obviňovaný z ignorovania rastúcich životných nákladov. Prvé protesty po celom Francúzsku sa konali 17. novembra a zúčastnilo sa na nich okolo 282.000 ľudí, uplynulú sobotu demonštrovalo asi 106.000 ľudí. Účastníci protestov, ktoré si zatiaľ vyžiadali dvoch mŕtvych a stovky zranených, požadujú zníženie daní a zvýšenie minimálnej mzdy a dôchodkov. Doterajšie pokusy vlády rokovať s hnutím zlyhali najmä preto, že jeho predstavitelia trvajú na diskusiách s Macronom a ministrami vysielaných v televízii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok