Ako prvé sa chce minister Žiga popasovať s konaniami voči Slovensku

TASR, TA3
19.4.2012 17:35

Medzi priority ministerstva životného prostredia patrí podľa jeho nového šéfa Petra Žigu rýchle popasovanie sa s 12 konaniami, ktoré voči SR vedie Európska komisia. Tá Slovensku vyčíta nedostatočnú implementáciu viacerých európskych zelených smerníc.

Minister chce tiež zlepšiť čerpanie eurofondov a riešiť zastavenie platieb v Operačnom programe Životné prostredie.

Najviac nedostatkov z pohľadu preberania európskej legislatívy súvisí podľa jeho slov s prípravou nového zákona o odpadoch, pre ktorý Slovensku hrozí žaloba na Európskom súdnom dvore. Ozrejmil, že v najbližších dňoch by sa preto mali dokončiť posledné úpravy na jeho príprave a mal by byť predložený do legislatívneho procesu.

Medzi strednodobé priority minister radí protipovodňové opatrenia, v rámci ktorých chce dobudovať aj protipovodňový varovný systém. Podľa Žigu sa v prevencii proti povodniam veľa zanedbalo a Slovenský vodohospodársky podnik je kapitálovo aj finančne poddimenzovaný. O situácii v protipovodňových opatreniach chce hovoriť aj s ministerstvom financií.

Za priority tiež považuje dokončenie nového zákona o ochrane prírody a zonáciu Tatranského národného parku, kde načrtol, že by sa náhrady pre súkromných vlastníkov chránených pozemkov mohli riešiť aj cez ich výmeny. Okrem toho deklaroval zachovanie niektorých rozbehnutých projektov predchádzajúceho vedenia rezortu ako tzv. Zelená tripartita a protikorupčnej linky envirošpión.

Nový šéf rezortu tvrdí, že zatiaľ nechystá veľké personálne zmeny na ministerstve a chce klásť dôraz na odbornosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok