Nezamestnanosť je v ČR na historickom minime, v raste zaostávajú

TA3 TASR
30.11.2018 11:46

Nezamestnanosť v Česku v októbri klesla na nové historické minimum a priblížila sa k dvojpercentnej hranici. S rastom ekonomiky je to horšie. Hoci medziročne vzrástla o 2,4 percenta, je to menej ako ekonomiky ostatných krajín V4.

Nezamestnanosť je v ČR na historickom minime, v raste zaostávajú
SITA/AP ilu foto

Rekordne nízka nezamestnanosť

Podľa údajov ČSÚ, ktoré zverejnil server novinky.cz, dosiahla nezamestnanosť v Česku v októbri 2,1 %. Oproti októbru predchádzajúceho roka to predstavuje pokles o 0,5-percentuálneho bodu. Medzi mužmi predstavovala nezamestnanosť 1,9 % a medzi ženami 2,9 %. "Celková miera nezamestnanosti 2,1 % je na historicky najnižšej úrovni od roku 1993," uviedol riaditeľ odboru štatistiky trhu práce a rovných príležitostí ČSÚ Dalibor Holý.

Ako dodal, s najvyššou mierou nezamestnanosti zápasila Česká republika v 1. polroku 2000, keď prekročila hranicu 9 %. Nezamestnanosť v Česku je už dlhodobo rekordne nízka. To ale vytvára tlak na zvyšovanie miezd, keďže zohnať nových zamestnancov je pre firmy stále náročnejšie.

Štatistický úrad zverejnil aj údaje k hrubému domácemu produktu Českej republiky v 3. štvrťroku 2018. Ako uviedol Lukáš Kovanda, hlavný ekonóm Czech Fund, rast českej ekonomiky naopak aj po spresnení hlboko zaostáva za výkonom tej poľskej, maďarskej aj slovenskej.

V raste doplatili na Nemecko

Ekonóm zdôraznil, že kým ostatné krajiny V4 očakávania trhu prekonali, česká ekonomika ich nenaplnila. Poľská ekonomika rástla v 3. štvrťroku 2018 medziročným tempom 5,1 %, Maďarsko "pridalo" 5 % a Slovensko 4,6 %. Značnú stratu dynamiky českej ekonomiky možno podľa neho pripísať vyššej porovnávacej základni minulého roku len čiastočne, lebo Poľsko vlani v 3. štvrťroku rástlo ešte výraznejšie ako ČR.

Česká ekonomika podľa Kovandu doplatila na silnú previazanosť s tou nemeckou. Tá v 3. štvrťroku stagnovala pre problémy v automobilovom priemysle, ktorý sa borí s prechodom na nové emisné testy a trpí tiež hrozbou svetovej obchodnej vojny. Americký prezident Donald Trump sa naďalej pohráva s myšlienkou zavedenia ciel na dovoz európskych automobilov.

Pripomenul, že ČSÚ spresnil svoj odhad rastu reálneho HDP za 3. štvrťrok. Kým podľa predbežného odhadu rástla medziročne ekonomika ČR tempom 2,3 %, spresnený odhad rast HDP vyčíslil na 2,4 %. Priaznivé podľa neho je, že ako investície, tak aj spotreba oproti 2. štvrťroku zrýchlili. Rast spotreby zrýchlil z 3,3 % na 3,8 %, kým investície zrýchlili z 2,4 % na 3,3 %. Hrubá pridaná hodnota aj HDP rástli medziročne zhodným tempom ako v 2. štvrťroku, teda tempom spomínaných 2,4 %. Dôvod, prečo rast nie je napriek zrýchleniu spotreby a investícií vyšší, podľa Kovandu tkvie v slabšom výkone zahraničného obchodu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok