Sprievodca rozchodom na Facebooku: odborníci majú sedem rád

TA3 ČTK
1.12.2018 19:57

Rozchody neboli nikdy jednoduché. Sociálne siete však vnášajú do rozchodu s partnerom či partnerkou množstvo nových problémov. Kedy je napríklad dobré zmeniť si stav na Facebooku? Lajkovať alebo nelajkovať? A čo s nahými fotkami? The Guardian pripravil odpovede na tie najzásadnejšie otázky.

Sprievodca rozchodom na Facebooku: odborníci majú sedem rád
ČTK

1. Zrazu ste single. Mali by ste sa vyhýbať sociálnym sieťam?

Pokiaľ medzi vami ostala nevraživosť alebo otvorené otázky, potom je sledovanie profilu svojho či svojej ex istou formou psychického sebatrýznenia. Pokiaľ nebol rozchod vašou voľbou, je dobré dať si pauzu od sociálnych sietí, radí psychológ Peter Saddington. "Mohlo by vás priveľmi rozrušiť, že ostatní sú šťastní, alebo to, že váš partner ide ďalej."

"Pokiaľ sa cítite dosť silní byť opäť online, potom môžete odkliknúť ex zo sledovaných a vytvoriť si tak určitý odstup bez toho, aby ste jeho alebo ju museli vyškrtnúť z priateľov. Zostanete na Facebooku priateľmi, ale neuvidíte žiadne nové informácie ani detaily," vysvetlila psychologička Emma Kennyová. Pokiaľ však váš vzťah sprevádzalo využívanie alebo zneužívanie, potom je rada odborníčky nekompromisná: "Úplne zablokovať, aby vás bývalý partner či partnerka nemohli kontaktovať ani sledovať váš profil."

2. Mali by ste prerušiť všetky online kontakty s priateľmi svojej alebo svojho ex?

V tomto prípade je lepšie sa neponáhľať a vyhnúť sa prehnaným reakciám. "Pokiaľ plošne označíte, odstránite a odmietnete všetkých týchto priateľov, potom evidentne konáte z pozície hnevu a nepriateľstva. To sú však pocity, ktoré môžu vyprchať," zhodnotila Kennyová. Preto je lepšie len na nejaký čas prestať sledovať ich vlákna, aby ste v nich náhodou nenarazili na informácie o svojom bývalom, o ktoré nestojíte.

mobil_7f000001-18b8-0b8c.jpg

3. Je dobrý nápad lajkovať a zdieľať príspevky svojej či svojho ex?

Záleží na tom, prečo to robíte. Pokiaľ lajkujete príspevky svojho bývalého partnera preto, že ste sa rozišli v dobrom a necítite žiadne romantické väzby, potom je to v poriadku, ale aj tak by bolo lepšie si nechať palce hore pre zásadné životné udalosti. "Pokiaľ ste predtým, ako ste spolu začali chodiť, nemali veľmi dobré a pevné priateľstvo, potom by ste si radšej mali držať odstup," radí Kennyová. "Všeobecné pravidlo by malo znieť: Keď sme sa rozišli, bol na to nejaký dôvod."

A aj keď vy osobne ste s rozchodom zmierení a vyrovnaní, spýtajte sa sami seba, či je na tom váš bývalý rovnako. "Pokiaľ nie, potom by lajkovanie príspevku mohlo vzbudiť na druhej strane falošné nádeje, že by ste sa znovu mohli dať dokopy," varovala psychologička Jo Hemmingsová.

 

4. Mali by ste hneď po rozchode nahlásiť túto informáciu do sveta?

Rozhodne nie. V prvom rade je to sebecké. "Je dosť narcistické si myslieť, že to celý svet zaujíma," hovorí Kennyová. "Tí, ktorým na tom záleží, to už budú vedieť, takže príspevok na sociálnych sieťach je irelevantný."

"Na sociálnych sieťach sa všetko až nadmerne zdieľa, čo je zbytočné," hodnotí Hemmingsová. Naviac je to neúctivé voči bývalému partnerovi/partnerke. "Diskusia o rozchode na sociálnych sieťach môže skončiť vo veľmi rozvášnenom tóne. Nie je to fér pre toho druhého. Vaše záležitosti by nemali byť verejnosti predhadzované na pretras. Vyhnite sa tomu, ak môžete."

5. Čo by ste mali robiť, ak máte nahé fotky svojho či svojej ex?

Rozchody v nás prebúdzajú to najhoršie, najmä ak sa cítime zranení alebo rozčúlení. Nechať si v takej situácii nahé fotografie nás môže doviesť k činu, ktorý môžeme ľutovať. "Stačí len pár pohárov vína s kamarátmi, aby sme tieto fotky použili," uvažuje psychologička. Ak neplánujete navždy ostať sami a začnete s novým vzťahom, bude čudné mať nahé fotky svojho bývalého či bývalej. Zmažte ich čím skôr, vrátane tých, ktoré sú uložené na cloude a oznámte to svojej bývalej polovičke.

6. Ako rýchlo by ste mali zmeniť svoj stav na Facebooku?

Aj keď môže byť lákavé si hneď po rozchode zmeniť status na single, Kennyová nabáda k zdržanlivosti. Radí namiesto okamžitej zmeny radšej status skryť a počkať do chvíle, keď jeho zmena nespôsobí príliš veľký rozruch. "Musíte mať na pamäti, že na druhej strane vášho rozchodu je človek, ktorému môžete prehláseniami do sveta ublížiť."

7. Ako je to so zmenou hesla na Netflix?

Množstvo párov spoločne sleduje Netflix, a preto nie je otázka, čo robiť so zdieľaným účtom, vôbec bezvýznamná. Ak účty platíte vy, ihneď zmeňte heslo, radí Saddington. "Skončil váš vzťah, končí aj všetko ostatné, a preto si zmeňte heslo hneď, ako sa dá. Buďte realisti."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok