Poslanci odmietli migračný pakt. Fico chce, aby Lajčák zostal

TA3 SITA TASR
29.11.2018 12:43

Poslanci väčšinou 90 hlasov schválili uznesenie, ktoré nesúhlasí s mimoriadne diskutovaným paktom OSN o migrácii. Hoci v uznesení nie je napísané, že minister Miroslav Lajčák nesmie ísť do Marrákeša o pakte rokovať, SNS sa spolieha na "džentlmenskú" dohodu s premiérom. Ak Lajčák odíde z vlády, podľa šéfa Mosta-Híd to spochybní zahraničnú politiku SR. Ficovým "absolútnym záujmom" je, aby Lajčák vo vláde zostal.

Fico má "zjednať nápravu" s Lajčákom

Predseda NR SR a SNS Andrej Danko vyzval v mene parlamentu všetkých, aby rešpektovali rozhodnutie pléna, ktoré schválilo uznesenie ku migrácii. Dodal, že v uznesení nie je napísaný zákaz účasti Slovenska na rokovaní v Marrákeši, ale spolieha sa na to, že premiér Peter Pellegrini dodrží slovo a za Slovensko do Marrákeša nikto nepôjde. Šéfa Smeru-SD Roberta Fica Danko zas žiada, aby zjednal nápravu s ministrom zahraničia Miroslavom Lajčákom.

"Národná rada dala jasné posolstvo a uznesenie, že nechce, aby Slovensko bolo viazané paktom. Verím, že predseda vlády svoje slovo dodrží a žiadny úradník, úradníčka ani upratovačka zo slovenskej ambasády nebude na rokovaní v Marrákeši sedieť. Som presvedčený, že tam nebude nikto zo Slovenska," vyhlásil Danko. Žiada ministra Lajčáka, aby sa vrátil k diplomatickému slovníku a ako člen vlády rešpektoval rozhodnutie parlamentu. "V parlamentnej demokracii si nikto nemôže dovoliť spochybňovať parlament," zdôraznil Danko s tým, že za uznesenie hlasovalo 90 poslancov, teda nejde len o názor SNS.

Na otázku, či by ho mrzel odchod Lajčáka z vlády, Danko uviedol, že mu ide o vec a nerieši, či je ministrom Lajčák, alebo niekto iný. Nekomentuje informácie, že by v prípade Lajčákovej demisie mal byť novým ministrom zahraničia šéf Smeru-SD Fico. "Je to vec Smeru-SD," odvetil Danko. SNS podľa jeho slov nepodporí prípadnú mimoriadnu schôdzu parlamentu, na ktorej by sa opozícia pokúšala odvolať Lajčáka z funkcie.

Bugár: Koalícia môže byť ohrozená

Ak sa minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák rozhodne, že už nemá zmysel pokračovať vo vláde, bude spochybnená zahraničná politika Slovenska. Zmena zahraničnej politiky môže ohroziť koalíciu.

Zdôraznil to podpredseda parlamentu a šéf Mosta-Híd Béla Bugár, ktorému sa nepáči, že koaliční partneri spochybňujú Lajčákovu prácu. V súvislosti s rokovaním o Globálnom pakte OSN o migrácii v Marrákeši Bugár povedal, že by Slovensko malo tlmočiť svoje výhrady a dostať ich do zápisnice z rokovania. "Na ťahu je Smer. Lajčák je nominant Smeru, nie Mostu," konštatoval.

Fico: Migračný pakt nerobí rozdiely

"Chceme, aby sa Slovensko nespochybniteľným spôsobom ohradilo voči migračnému paktu. Druhým našim záujmom je, aby Miroslav Lajčák zostal ministrom zahraničných vecí SR," vyjadril sa za Smer-SD Robert Fico. Expremiér nazval globálny pakt o migrácii nebezpečným, lebo "nerobí žiaden rozdiel medzi legálnou a nelegálnou migráciou" a hovorí o migrácii "ako o dobrej veci". V Európe máme s migráciou iné skúsenosti, pokračoval Fico, podľa ktorého migrácia ohrozuje korene starého kontinentu. Ako Fico niekoľkokrát zopakoval, jeho "absolútnym záujmom" je, aby Lajčák zostal vo vláde.

Podľa Fica NR SR nemôže rozhodovať o tom, či niekto môže niekam cestovať. "Môj osobný názor je, že do Marakéša by nemal ísť nikto," dodal a podotkol, že akákoľvek účasť by nás mohla radiť ku krajinám, ktoré s rámcom súhlasia. "Verím, že vláda nájde technické riešenie, ktoré bude aj v súlade s mandátom NR SR. Želám si, aby sa našlo riešenie, že nikto nebude uvažovať o zmene na pozícii ministra zahraničných vecí," vyhlásil Fico s tým, že či niekto pôjde do Marakéša, do toho zasahovať nebude. "Musíme nájsť rozumné riešenie. Ak absolútna väčšina politickej scény hovorí, že toto je škodlivé pre túto krajinu, nemôžu nad tým stáť osobné dôvody," povedal. Zároveň dodal, že chápe osobný postoj ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, ktorý bol pri tvorbe paktu podstatne bližšie. "Ale zas nebol tak blízko pri migrácii, ako sme boli my," uviedol Fico.


Spoločné uznesenie SNS a Smeru

Národná rada žiada vládu, aby zaujala nesúhlasné stanovisko ku Globálnemu paktu o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii v podobe konečného návrhu z 11. júla 2018 a aby vykonala príslušné opatrenia spojené so stiahnutím Slovenskej republiky z procesu prijímania Globálneho paktu a jeho neprijatím na stretnutí vlád a vysokých predstaviteľov, ktoré sa uskutoční v Maroku 10. a 11. decembra.

Vyplýva to zo spoločného uznesenia Slovenskej národnej strany a Smeru-SD, za ktoré hlasovalo 90 zákonodarcov. V prijatom uznesení Národná rada Slovenskej republiky konštatuje, že Globálny pakt o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii v podobe konečného návrhu z 11. júla je dokumentom, ktorý nie je v súlade s aktuálnou bezpečnostnou a migračnou politikou SR.

V prijatom uznesení sa píše, že Slovenská republika je plne suverénna v definovaní vlastnej národnej migračnej politiky. "Ekonomicky motivovaná nelegálna migrácia je negatívny jav prinášajúci aj bezpečnostné riziká, a to v národnom, regionálnom i globálnom kontexte a SR podporuje riešenia jej príčin v krajinách pôvodu. Žiadny dokument o migrácii nemôže byť vykladaný tak, že by Slovenskú republiku obmedzoval v suverénnej právomoci rozhodovať o tom, koho bude považovať za legálneho migranta a koho za nelegálneho migranta a ktorému z nich udelí právo zdržiavať sa na jej území," doplnil Smer-SD do pôvodného uznesenia. Zároveň z uznesenia vyplýva, že SR si vyhradzuje právo prijímať legislatívu v oblasti migrácie výlučne v súlade so svojou národnou migračnou politikou a trvá na odmietaní politiky povinných kvót.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok