Sestry Fialkové sa dohodli so zväzom, v Pokljuke nastúpia

TA3 TASR
29.11.2018 10:54

Biatlonistky Paulína a Ivona Fialkové napokon budú štartovať na pretekoch Svetového pohára v slovinskej Pokljuke. Dlhé týždne nezhôd a sporov medzi športovkyňami a Slovenským zväzom biatlonu sa skončili.

IBU zažila búrlivé zmeny

Biatlonová sezóna sa vo vrcholnej podobe začne v nedeľu úvodným kolom Svetového pohára v slovinskej Pokljuke. Slovenská reprezentácia vyžaruje zo seba optimizmus, ktorý zosilnel aj po vyriešení štartu sestier Fialkových. Po ich podpise zmluvy o reprezentácii už nič nebráni, aby sa predstavili štyri ženy v kompletnom zložení, aj s veľkou osobnosťou Anastasiou Kuzminovou, pätica mužov sa vynasnaží zabudnúť na nevýrazné zimy predtým.

Prezident Slovenského zväzu biatlonu Tomáš Fusko by uvítal najmä výsledkový prerod v mužskej úspešnosti. "Ja si želám hlavne to, aby vystúpili z tieňa úspešnosti žien. Vymenili sme trénera, príležitosť dostalo nové vedenie. Stala sa aj historická vec, málokto si všimol, že už neexistuje Nasťa tím, ale vznikla tzv. Nasťa skupina, ktorú tvoria aj muži pod spoločným vedením. Verím, že tento nový spôsob prípravy bude sláviť úspech."

Búrlivé zmeny zažila v tomto roku Medzinárodná biatlonová únia. "Prešli sme akýmsi samoočisťovacím procesom," popisuje člen exekutívy Ivor Lehoťan. "Vstúpili sme do interných procesov, dali sme preskúmať naše doterajšie antidopingové programy nezávislou agentúrou a jej výsledok už máme na stole. Výčitka bola len tá, že sme mohli byť viac transparentnejší. Ustanovili sme komisiu pre revíziu našej ústavy IBU, pretože sa zrodila v roku 1993 a potrebuje zmeny, aby sa premenila na modernú. Je dobré, že nikto z našich marketingových partnerov od nás neodstúpil a stupeň dôvery voči IBU je naďalej veľmi vysoký. Treba však aj uviesť, že vyšetrovanie dvoch vrcholných predstaviteľov IBU, bývalého prezidenta a generálnej sekretárky vo vzťahu ku korupcii a k dopingovým problémom Ruska, neustále pokračuje."

Kuzminová hľadala vhodné podmienky

Ruský biatlon po rokovaní nedávno v Moskve dostal 12 podmienok na to, aby sa mohol vrátiť ako riadny člen do veľkej biatlonovej rodiny už na mimoriadnom kongrese IBU v septembri roku 2019. "Tých 12 podmienok je naozaj náročných, aby sa naplnili," dodal Ivor Lehoťan. "Radi by sme však ruský biatlon videli očistený od všetkého zlého, čo pochádza z minulosti. Ruskí športovci budú môcť na našich podujatiach štartovať tak ako doteraz, tu problém nenastal, no ich národná federácia bude mať naďalej štatút provizórneho člena, nemá zastúpenie v orgánoch IBU a nemôže ovplyvňovať rozhodovanie."

V seriáli SP sa nadviaže na osvedčenú skladbu, no pribudlo podľa slov Ivora Lehoťana aj zopár noviniek. "V druhej lige, Pohári IBU, skúšame nové disciplíny, hromadný štart pre 60 športovcov a zmenu poradia v pohlaví v miešaných štafetách, pretože nechceme zastať vo vývoji. V seriáli Svetového pohára sme zdvihli prémie pre športovcov za umiestenia od prvého a po novom až 20. miesta. Zdvihli sme aj prémie pre národné federácie za účasť na všetkých našich súťažiach, čiže sa opäť viac prejaví podpora národných federácií."

Šesťnásobná olympijská medailistka Anastasia Kuzminová, tak ako ďalší členovia reprezentácie, musela hľadať v záverečnej príprave vhodné podmienky. "Nakoniec sme dokončili tréningy tak, aby sme sa dobre nasmerovali na slovinskú Pokljuku. Aj rodina potrebovala svoj priestor, všetko som musela zladiť, aby som neprišla aj o tie nakrajšie chvíle s deťmi. Seriál Svetového pohára začínam s tým, že vynechám štafetu a vytrvalostné preteky v Pokljuke a sústredím sa na ťažiskové disciplíny, šprint a stíhačku. Celá príprava bola trochu iná ako v olympijskej sezóne, no verím, že bude rovnako úspešná. Pocitovo to vyzerá veľmi dobre, ale až výsledky ukážu realitu, konkurencia určite nespí. Mojím vrcholom budú v marci majstrovstvá sveta, no začiatok sezóny veľa napovie a pripisujem mu veľký význam, treba sa poriadne do sezóny odraziť."

V slovenskom biatlone nastal pohyb

V slovenskom biatlone nastal pohyb na viacerých úrovniach. Trénerom nielen svojej manželky, ale aj mužskej reprezentácie sa stal Daniel Kuzmin a k nemu pribudol strelecký špecialista z Česka Tomáš Kos, zmeny nastali aj v servisnom tíme. Riešili sa technické záležitosti so zbraňami, pribudli novinky v príprave, v ťažiskových pobytoch sa vystriedali Sjusjöen, Dachstein, na záver Lenzerheide i Obertilliach a k úplnej spokojnosti chýbalo len veľmi málo. Sestry Fialkové so svojím mikrotímom, snažiace sa obrniť voči psychickému tlaku pri riešení zmluvy, sa taktiež pokúsia nadviazať na všetko dobré, čo ich v minulej olympijskej sezóne sprevádzalo.

V skladbe podujatí SP zaujme hneď prológ, keď osvedčený švédsky Östersund vystriedala slovinská Pokljuka. Slováci sa predstavia v nových kombinézach a radi by ich pokrstili tým najlepším spôsobom. V predchádzajúcej sezóne Francúz Martin Fourcade a Fínka Kaisa Mäkäräinenová zavŕšili biatlonovú sezónu v ruskom Ťumeni s najviac cenenými krištáľovými oceneneniami. Dominancia Francúza v hodnotení Svetového pohára bola pozoruhodná, Fínka vyčnievala menej výrazne, skôr sa objavovala v deväťdielnom seriáli v nenápadnom svetle, často v tieni druhej v poradí Anastasie Kuzminovej. Slovenskí muži v SP nepresvedčili, na 65. mieste najlepší z nich Martin Otčenáš bodoval štyrikrát so stropom na 21. priečke s celkovým súčtom 35 b.

Anastasia Kuzminová vzhľadom na lepší zárobok i štatistiku umiestení na stupňoch 5-4-0 versus 2-4-1 bola oproti Mäkäräinenovej lepšia, trojbodový rozdiel (822 - 819) v neprospech Kuzminovej mali v celkovom hodnotení na svedomí menej výrazné umiestenia, a tých nazbierala Fínka viac. Nič to však nemenilo na fakte, že Kuzminová mala za sebou životnú sezónu, s dvoma malými krištáľovými glóbusmi za šprint a stíhačku a čo je podstatné, so zlatom a dvoma striebrami na ZOH v Pjongčangu. V takomto zrkadlení, keď sa zobral do úvahy prepad Fínky na ZOH, sa stala Kuzminová najväčšou ženskou osobnosťou sezóny. Rozlet slovenského biatlonu mala na svedomí aj Paulína Fialková. Zažila zimu, ktorá aj u nej nikdy tak úspešná nebola. Vrcholom bola 5. priečka na ZOH vo vytrvalostných pretekoch a napokon v 'masse' 9. kola SP skončila druhá v Ťumeni.

Budú reprezentovať

muži: Matej Kazár, Martin Otčenáš, Michal Šima, Tomáš Hasilla, Šimon Bartko

ženy: Anastasia Kuzminová, Terézia Poliaková, Paulína a Ivona Fialkové

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok