Američania žijú na rozdiel od iných vyspelých krajín čoraz kratšie

TA3 TASR
29.11.2018 09:53

Priemerná dĺžka života v USA opäť klesla v dôsledku nárastu počtu prípadov úmrtia na predávkovanie sa liekmi - ktoré si v roku 2017 vyžiadali viac ako 70.000 životov. Napísala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na správu vlády USA. V iných vyspelých krajinách je pritom trend opačný - dĺžka života tam signifikantne stúpa.

Američania žijú na rozdiel od iných vyspelých krajín čoraz kratšie
TASR/AP

Tri najčastejšie príčiny úmrtí sú ochorenia srdca, rakovina a náhodné úrazy, napísal webový portál televíznej stanice CNBC. Pokles dĺžky života bol podľa správy spôsobený nárastom úmrtnosti z dôvodu náhodných úrazov, ktoré zahŕňajú aj najvážnejšie prípady predávkovania sa liekmi.

Počet prípadov predávkovania sa liekmi sa vlani zvýšil o 9,6 percenta v porovnaní s rokom 2016 a počet samovrážd narástol o 3,7 percenta, informovalo americké Národné stredisko pre zdravotné štatistiky. Nárast týchto štatistík spôsobil, že priemerná dĺžka života v Spojených štátoch klesla na 78,6 roka, čo v porovnaní s rokom 2016 predstavuje pokles o 0,1 percenta.

Priemerná dĺžka života v krajine klesá od roku 2014 a Američania za toto obdobie stratili 0,3 roka života, povedal Robert Anderson, zodpovedný za štatistiky v oblasti úmrtnosti v rámci NCHS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok