Nová kniha prináša najdôležitejšie diela slovenskej filmovej tvorby

TA3 SITA TASR
28.11.2018 12:43

Slovenská kinematografia je bohatá na významné diela aj tvorcov. Výber z nich je obsahom reprezentatívnej knihy Best of Slovak Film 1921 – 1991 v anglickom jazyku od britského filmového publicistu, kritika a historika Petra Hamesa. Druhé vydanie vychádza pri príležitosti 55. výročia vzniku SFÚ a uviedli ho 27. novembra v Kine Lumiére v Bratislave.

Nová kniha prináša najdôležitejšie diela slovenskej filmovej tvorby
TASR

Šesťdesiat rokov filmu

"Reprezentuje výber 35 slovenských filmov, ktoré vznikli v období rokov 1921 až 1991 a sú licencované Slovenským filmovým ústavom. Predstavuje to najdôležitejšie, čo v slovenskej kinematografii vzniklo. Publikácia je navyše v krásnom, reprezentatívnom vizuálnom prevedení, je originálne zalomená a obsahuje množstvo fotografického materiálu," priblížila tlačová tajomníčka SFÚ Simona Nôtová.

Kniha prvýkrát vyšla v roku 2013. "Zaznamenala veľký úspech na zahraničných fórach, stala sa zaujímavým a dôležitým produktom na prezentáciu našej kinematografie v zahraničí," priblížila Nôtová.

best-of_7f000001-7d4b-0491.jpg

Publikácia Best of Slovak Film 1921 – 1991 obsahuje výber 35 slovenských celovečerných filmov, počnúc snímkou Jánošík (1921) Jaroslava Siakeľa až po Nehu (1991) Martina Šulíka. Filmy v publikácii sú radené chronologicky podľa roku výroby, ku každému filmu je pripojený odborný text, ocenenia filmu, citáty z tlače a ďalšie zaujímavé informácie, sprevádza ich bohatá fotodokumentácia filmových záberov. Na úvodnú časť knihy nadväzujú profily 20 slovenských režisérov, ktorých filmy sa v publikácii nachádzajú. Nová verzia Best of Slovak Film 1921 – 1991 sa od pôvodnej líši len iným obrazovým materiálom.

Fascinácia 60. rokmi

Autorom jednotlivých textov je Brit Peter Hames, ktorý sa špecializuje na východoeurópsku a česko-slovenskú kinematografiu. Na túto tému vydal už niekoľko kníh. O české a slovenské filmy sa podľa vlastných slov začal zaujímať koncom 60. a začiatkom 70. rokov v čase československej novej vlny. "Bol som presvedčený, že toto hnutie je trvalejšie a rôznorodejšie ako podobné prúdy v západnej Európe, francúzsku novú vlnu nevynímajúc. Naskytla sa mi príležitosť napísať na túto tému knihu, čo vyústilo do môjho neutíchajúceho záujmu o túto kinematografiu," povedal pri príležitosti prvého vydania publikácie pred piatimi rokmi.

Za najzaujímavejšie obdobie z dejín slovenskej kinematografie považuje Hames 60. roky. „Obzvlášť pozoruhodné boli diela Hanáka, Jakubiska a Havettu, hoci im politická situácia neumožňovala taký medzinárodný dosah, aký by si zasluhovali. Pri spätnom pohľade na celú dekádu sa však aj v dielach Uhra, Barabáša a Solana odráža podnetný rozmach, ktorý s týmto obdobím súvisel – nehovoriac o Kadárovej práci na Barrandove.“

Druhé vydanie Best of Slovak Film 1921 – 1991 predstavili počas seminára Audiovizuálne dedičstvo: výskum, reštaurovanie, distribúcia, programovanie hneď po skončení sa prednášky Mehelliho Modiho, riaditeľa britského vydavateľstva Second Run, ktorý sa stal krstným otcom publikácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok