Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Náplasť s mikroihlami by mohla pomôcť s liečbou očných ochorení

Náplasť s mikroihlami by mohla pomôcť s liečbou očných ochorení
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 11. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci už dávnejšie experimentujú s náplasťami, ktoré obsahujú mikroihly pre bezbolestné dávkovanie liečiv cez kožu pacienta. Výskumníci z Technologickej univerzity Nanyang (NTU) v Singapure teraz použili rovnaký prístup pre liečbu očných ochorení a vyvinuli malú náplasť zloženú z ešte menších ihiel, ktoré sa dostanú do očnej gule.

Najčastejším prostriedkom pre dávkovanie liekov do oka sú očné kvapky, no ich problém je, že veľa liečiva sa jednoducho vyplaví von cez slzy. Jednou z alternatív je použitie takzvaných hypodermických ihiel pre podanie lieku priamo do oka, no pacient musí ísť na kliniku a tento postup samozrejme nie je príjemný. Okrem toho môže spôsobiť infekcie.

Nová náplasť s mikroihlami, ktorú vyvinuli výskumníci z NTU v Singapure, údajne kombinuje bezbolestné zavedenie liečiva a jednoduchosť použitia ako pri očných kvapkách, no s účinnosťou injekcií. Náplasť je vyrobená z kyseliny hyalurónovej, ktorá sa prirodzene nachádza v oku. V súčasnej podobe má rozmer 2 x 2 mm. Jej spodná strana obsahuje deväť miniatúrnych ihiel, ktoré môžu byť naložené liekom. Každá ihla je tenšia ako ľudský vlas a má tvar pyramídy pre optimálnu penetráciu očného tkaniva.

Náplasť sa jednoducho raz pritlačí proti rohovke na povrchu oka a potom sa vysunú mikroihly, ktoré zrejme spôsobia nepatrný nepríjemný pocit. Po jej odtiahnutí sa mikroihly odtrhnú a zostanú vo vonkajšej vrstve rohovky. Potom sa začnú pomaly rozpúšťať a postupne uvoľňujú liek do oka pacienta.

Výskumníci z Technologickej univerzity Nanyang (NTU) v Singapure vyvinuli malú náplasť zloženú z mikroihiel pre liečbu očných ochorení.

Počas laboratórnych testov bola táto technológia použitá pre dávkovanie protilátok DC101 myšiam s vaskularizáciou rohovky. To je stav, pri ktorom môže dôjsť k slepote z dôsledku krvných ciev rastúcich do rohovky. Po jedinej dávke 1 mikrogramu nastala 90 percentná redukcia krvných ciev v oblasti. U skupiny myší, ktoré dostali jednu a oveľa väčšiu dávku 10 mikrogramov lieku vo forme kvapky, nedošlo k významnému zníženiu. Okrem toho týždeň po ošetrení náplasťou s mikroihlami neboli na povrchu očí žiadne viditeľné poranenia.

Vedci už teraz pracujú na väčšej verzii náplasti s mikroihlami, ktorá by sa dala použiť v rámci klinických testov s ľudskými pacientmi. Ak sa im podarí úspešne dosiahnuť rovnaké výsledky, mohla by sa náplasť stať dobrou voľbou pre liečbu očných ochorení, ktoré si vyžadujú dlhodobú starostlivosť.

Náplasť obsahuje deväť miniatúrnych ihiel, ktoré môžu byť naložené liekom. Každá ihla je tenšia ako ľudský vlas a má tvar pyramídy pre optimálnu penetráciu očného tkaniva.

Vedci už teraz pracujú na väčšej verzii náplasti s mikroihlami, ktorá by sa dala použiť v rámci klinických testov s ľudskými pacientmi.