Fico prezradil, kedy budú obedy zadarmo. Na ZŠ prídu neskôr

TA3 TASR SITA
27.11.2018 12:28

Deti v predškolských zariadeniach majú mať obedy zadarmo od 1. januára budúceho roka. Deti na prvom a druhom stupni základných škôl až od septembra budúceho roka. Vyhlásil to expremiér a šéf Smeru Robert Fico. KDH prišlo s vlastným riešením pomoci školákom.

Predložia pozmeňujúci návrh

Poslanci NR SR zo strany Smer-SD predložia pozmeňujúci návrh k zákonu, ktorý sa týka obedov zadarmo. Žiaci posledného ročníka materských škôl tak budú mať obedy zadarmo od 1. januára 2019 a základné školy od 1. septembra 2019, teda od nového školského roka. Novinárov o tom informoval na tlačovej besede predseda strany Smer-SD Robert Fico. "Ministerstvo práce poskytne mestám a obciam v oblasti zamestnávania finančnú podporu. Od ministerstva financií máme prisľúbené dva milióny eur pre oblasti, kde bude treba situáciu riešiť," dodal Fico.

Minister práce Ján Richter povedal, že zriaďovateľom, teda obciam a mestám, znížia režijné náklady na prípravu jedla. "Jedna oblasť je technická, tú bude realizovať rezort školstva. Druhá vec sú ľudské zdroje. Ministerstvo práce pripravuje projekt, v rámci ktorého sme vyčlenili 8,5 milióna eur a sme pripravení zapojiť do projektu až 1 000 uchádzačov o prácu, ako pomocnú silu do kuchyne. Počas dvanástich mesiacov by sme dotovali sumou 648,96 eura každého jedného zamestnanca, ktorý by sa zamestnal a sumou 62,52 eura zamestnávateľa na náklady, ktoré s takýmto zamestnancom súvisia," vysvetlil Richter.

Priemerný príspevok na jeden obed v škole je 1,20 eura. Smer-SD vo svojom návrhu chce, aby sa táto suma preplácala rodičom. Podľa Fica Združenie miest a obcí Slovenska sľúbilo, že urobí všetko pre to, aby sa nestalo, že bude niekto od rodičov pýtať viac ako 1,20 eura. Smer-SD podľa Tomáša vo svojom návrhu myslel aj na deti so špeciálnymi diétami. Keď lekár potvrdí, že žiak musí prijímať diétnu stravu, príspevok na obed bude dostávať v hotovosti priamo rodič, aby mu mohol zabezpečiť stravu.

KDH navrhuje navýšenie daňového bonusu

Kresťanskí demokrati majú iný návrh. Namiesto príspevkov na obedy zadarmo navrhuje mimoparlamentné KDH zvýšenie daňového bonusu na dieťa v sume približne 230 eur ročne. Uviedla to počas tlačovej konferencie v Bratislave členka predsedníctva KDH Eva Grey.

"Už dnes máme 56.000 detí z nízkopríjmových rodín, ktoré dostávajú príspevky na obedy zadarmo. Toto opatrenie daňového bonusu by týmto deťom nepoškodilo," povedala Grey. Pripomenula, že mimovládne organizácie zorganizovali online anketu, ktorej sa zúčastnilo zhruba 3000 ľudí, kde sa pýtali, či by rodičia detí privítali obedy zadarmo alebo zvýšenie daňového bonusu. "Výsledky boli jasné, 88 percent bolo za zvýšenie daňového bonusu," povedala Grey.


Podľa podpredsedu
KDH Petra Bobulu je potrebné zvážiť, aké dopady budú mať obedy zadarmo na zriaďovateľov základných a materských škôl, teda na samosprávy. Negatívny dopad návrhu vidia samosprávy podľa jeho slov v troch oblastiach, a to v kapacitno-personálnej, finančnej a administratívnej. "Dramatický nárast stravníkov v základných a materských školách by mohol spôsobiť vo veľkom množstve samospráv veľké problémy s kapacitami školských jedální, ale aj personálne problémy," priblížil Bobula. Rovnako za problematické označil aj problémy s nárastom odpadov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok