Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Cyklistická prilba SafeSound s bezpečnejším spôsobom šírenia zvuku

Cyklistická prilba SafeSound s bezpečnejším spôsobom šírenia zvuku
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 11. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Coros dva roky dozadu vytvorila cyklistickú prilbu, ktorá prenášala audio zo smartfónu cez technológiu vedenia zvuku kosťami nositeľa umiestnenú v popruhoch prilby. Teraz výrobca so svojim novým modelom SafeSound skúša odlišný a bezpečný spôsob šírenia zvuku.

Technológia prenosu zvuku cez kosti konvertuje zvukové vlny na vibrácie, ktoré prechádzajú cez kosti používateľa, obchádzajú bubienok a zvuk prenášajú priamo do slimáka (kochlea) v uchu, ktorý preloží zvuk do nervových impulzov, aby ich mozog mohol interpretovať. Na tomto princípe pracovala aj cyklistická prilba Coros Linx.

Nové modely Coros SafeSound však radšej ako na prenos zvuku kosťami stavili na technológiu známu pod označením Ear Opening Sound System. Tá nahrádza kostné prevodníky v podstate malými vodotesnými reproduktormi s otvormi na zadnej strane, ktoré sa postarajú o to, aby mali ušné kanáliky prístup k dôležitým zvukom, ako je napríklad hluk dopravy.

Cyklistická prilba Coros SafeSound.

Technológia Ear Opening Sound System je podľa slov výrobcu účinnejšia v porovnaní so zvuku šírením kosťami v tom, že nedochádza k takému veľkému úniku zvukov, popruhy na prilbe nemusia byť tak silno utiahnuté, aby tlačili na tvár používateľa, nedochádza k vibráciám, hlasitosť môže byť vyššia a prispôsobí sa širšej škále tvarov hlavy.

Pre ovládanie prehrávania hudby slúži pribalené bezdrôtové diaľkové ovládanie, ktoré sa dá namontovať na riadidlá bicykla. Používateľ vie prostredníctvom neho upraviť hlasitosť, prejsť na ďalšiu skladbu, prijať či ukončiť telefonický hovor a iné úlohy. Dá sa takisto použiť pre zapnutie a prepínanie režimov zadného bezpečnostného LED svetla, ktoré je zabudované v prilbe.

Cyklistická prilba Coros SafeSound.

Prilba okrem toho obsahuje snímače, ktoré detegujú náraz. V prípade pádu alebo havárie tak prostredníctvom prepojenia s mobilnou aplikáciou môže prilba odoslať upozornenie ľuďom z vopred určeného zoznamu. Upozornenie obsahuje aj GPS súradnice používateľa a koncové svetlo na prilbe začne blikať v režime SOS.

Cyklistický prilba Coros SafeSound je k dispozícii vo verziách pre mestské, cestné alebo hroské bicykle s cenou 180, 200, respektíve 220 dolárov. Prilba váži od 300 do 400 gramov, v závislosti od modelu a veľkosti a výdrž batérie na jedno nabitie je udávaná okolo 10 hodín.

Cyklistická prilba Coros SafeSound.