Ústavnému súdu prišlo 82 volebných sťažností, postupne ich zverejňuje

TA3
23.11.2018 10:52

Ústavnému súdu bolo k 22. novembru doručených 82 sťažností týkajúcich sa ústavnosti a zákonnosti volieb do orgánov územnej samosprávy. Ako uviedla Ivana Vilinská z tlačového a informačného odboru Kancelárie ÚS SR, sťažnosti sú postupne zverejňované na webovom sídle ústavného súdu. Po komunálnych voľbách v roku 2014 prišlo ústavnému súdu 100 volebných sťažností.

Ústavnému súdu prišlo 82 volebných sťažností, postupne ich zverejňuje
TASR/Erik Máder

Toto číslo nemusí byť ešte konečné, hoci lehota na podávanie sťažností uplynula o polnoci 21. novembra. „Za sťažnosť podanú včas sa považuje aj sťažnosť podaná na poštovú prepravu v posledný deň lehoty na podanie. Rovnako sa prihliada na sťažnosti podané elektronicky v posledný deň lehoty. Z toho vyplýva, že včas podané podania môžu byť ústavnému súdu doručené aj dva-tri dni po uplynutí lehoty na podávanie sťažností,“ povedala Vilinská.

Ústavný súd rozhoduje v pléne o ústavnosti a zákonnosti volieb prezidenta Slovenskej republiky, volieb do Národnej rady Slovenskej republiky, volieb do orgánov územnej samosprávy a volieb do Európskeho parlamentu. Sťažnosť týkajúcu sa ústavnosti a zákonnosti volieb do orgánov územnej samosprávy musí oprávnený subjekt podať do desiatich dní po oznámení výsledku volieb. Návrhy resp. sťažnosti podané po lehote ústavný súd odmietne ako oneskorene podané. Ústavný súd musí o sťažnostiach rozhodnúť do 90 dní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok