Množstvo CO2 v ovzduší prekročilo rekordy, vedci bijú na poplach

TA3 TASR
22.11.2018 12:26

Vedci bijú na poplach. Množstvo oxidu uhličitého v atmosfére vlani opäť prekročilo doterajšie rekordy. Oznámila to Svetová meteorologická organizácia. Navyše nič podľa nej nenasvedčuje, že by sa mal podobný trend v blízkom čase zmeniť.

Podľa zistenia Medzivládnej komisie pre klimatickú zmenu, patriacej pod Organizáciu Spojených národov, množstvo skleníkových plynov v atmosfére vzrástlo v roku 2017 na novú rekordnú úroveň. IPCC vo svojom štvrtkovom vyhlásení dodala, že "priestor pre uskutočnenie účinných krokov vedúcich k zvráteniu nepriaznivých klimatických zmien už prestáva existovať".

Svetová meteorologická organizácia, patriaca takisto pod OSN, uviedla, že priemerné svetové hodnoty oxidu uhličitého v ovzduší dosiahli v roku 2017 úroveň 405,5 častice z milióna, čo predstavuje oproti roku 2016 nárast o päť a pol častice. Pri skúmaní koncentrácií ostatných skleníkových plynov, akými sú napríklad metán alebo oxid dusný, bol oproti predchádzajúcim rokom taktiež zaznamenaný nárast.

Podľa slov Generálneho tajomníka WMO Petteriho Taalasa, mala Zem podobnú úroveň skleníkových plynov pred tromi miliónmi rokov, pričom dodal, že "narastajúci, deštruktívny vplyv klimatickej zmeny, bude mať čoskoro nezvratný dosah pre život na našej planéte".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok